Z vami od začetka do konca

Za lažjo gradnjo vašega novega doma smo pripravili enostaven pregled dejavnosti, na katere morate biti pozorni pri gradnji hiše. Vsa vprašanja, na katere ne boste našli odgovorov tukaj, lahko zastavite tudi našim strokovnjakom preko spleta ali na brezplačni telefonski številki 080 18 22.

ARHITEKT SVETUJE: VEČ O GRADBENI DOKUMENTACIJI ZA IZGRADNJO HIŠE SI PREBERITE NA: klik

Priprava dokumentacije

Za pričetek dela potrebujete naslednjo dokumentacijo:

  • lokacijsko informacijo s kopijo kartografskega dela prostorskega akta, ki vam jo izda občina,
  • geodetski posnetek in certifikat, ki ga priskrbite na geodetskem podjetju,
  • pridobljeno dokazilo o lastništvu v primeru, da kot investitor še nimate vpisane lastninske pravice v Zemljiški knjigi.

Pri projektantu nato naročite nov načrt hiše ali izberete tipskega. V primeru, da se boste odločili za katero izmed naših hiš, vam bodo naši projektanti pripravili projektno dokumentacijo. Ta vključuje pridobivanje projektnih pogojev, urbanistični del, pridobivanje lokacijskega dovoljenja, soglasij sosedov ter pristojnih organov kot so vodovod, Telekom Slovenije, Elektro in drugi. Z dokončanjem te faze bo vaš tipski projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD) ter projekt za izvedbo (PZI) sklenjen.

Z izdajo gradbenega dovoljenja se tudi uradno prične gradnja vašega objekta.

Pripravljalna dela

Dobra priprava lahko bistveno poceni gradnjo.
V pripravo sodi izbor izvajalcev, pridobivanje predračunov ter osnovna dela kot so zakoličenje, izkop in izdelava temeljev.
Ko izberete izvajalce, je na parceli potrebno pripraviti teren za zakoličenje. Zakoličenje mora potekati v skladu z geodetskimi predpisi po pogojih opisanih v gradbenem načrtu. Zakoličenje je prenos zunanjega tlorisa načrta na parcelo. Pri zakoličenju mora biti poleg izvajalca prisoten tudi geodet. Dobro je, če je izvajalec pooblaščen s strani Geodetske uprave.

Zakoličenju sledi izkop in gradnja temeljev. Pri gradnji temeljev bodite pozorni, da boste izpostavljene elemente zaščitili s hidroizolacijo. Ko zgradimo temelje, smo pripravljeni za gradnjo hiše.

Gradnja

Pri gradnji z Ytongom imate dve možnosti.
Hišo lahko z malo ročnih spretnosti, dobre volje in časa zgradite sami. Druga možnost pa je, da izberete izvajalca, ki bo poskrbel, da bo vaša hiša zgrajena kakovostno in ugodno.

Za ta namen imate na voljo seznam izvajalcev, ki že imajo izkušnje pri delu z Ytongom, udeležili so se tudi šolanja v našem podjetju in so z nami pogosto v kontaktu. To so izvajalci gradbenih del, ki sledijo tržnim trendom in del svojega časa z veseljem namenijo dodatnemu
izobraževanju. So samostojni in povsem neodvisno od nas definirajo svoje pogoje dela in izvedbe. Med njimi boste lahko sami, po lastnih kriterijih, izbrali najugodnejšega ponudnika.

Ob samem začetku gradnje vam bo z osebnim, brezplačnim svetovanjem na vašem gradbišču pomagal naš demonstrator gradnje. V nadaljevanju vam bomo z nasveti v pomoč pri pravilnem usmerjanju in nadziranju izbranih izvajalcev gradbenih del oziroma vam bomo zagotovili strokovno podporo v primeru, da boste gradili sami. Na nas se lahko zanesete tudi takrat, ko se izvedba hiše ne bi odvijala povsem po načrtih oziroma bi naleteti na kakršne koli druge ovire.

Pri gradnji si lahko pomagate tudi z:

Zaključna dela

S postavitvijo ogrodja hiše, kar predstavlja zaključena postavitev zidov in strehe, se pričnejo zaključna dela. Preden se lahko vselite v svoj nov dom, je potrebno poskrbeti še za izolacijo sten in tal, izdelavo tal, vgraditi okna in vrata ter drugo stavbno pohištvo. Med notranjimi deli ne smemo pozabiti še na vse vrste napeljav od vodovodnih, ogrevalnih do električnih ter ostalih. V kolikor ste gradili z Ytongom bo izdelovanje utorov za inštalacije potekalo enostavno, hitro in zato ceneje. Na notranje zidove nanesemo omete ali jih po izravnavi prepleskamo, na zunanji strani hiše pa je potrebno narediti toplotno izolacijo in narediti fasado. Pri izbiri zunanje izolacije vam svetujemo izbor multiporja, saj je izredno izolativno učinkovit.

Na koncu uredimo še okolico in vaš nov dom je pripravljen za bivanje.