»Misliš, da bi tudi jaz to zmogel?«

Marko Hrabar iz Podgrada je vprašal inštruktorju gradnje Silva Leziča, ko si je na dnevu odprtih vrat ogledoval Ytong hišo in demonstracijo enostavne gradnje. Inštruktor gradnje je skomignil z rameni in odvrnil: »Zakaj pa ne.« Tako se je mož in oče, ki izdeluje jadra in brenka irsko glasbo odločil, da bo zgradil hišo. Ni šlo zato, da bi bilo stanovanje v bloku premajhno, ampak za besede, ki jih je nekoč izrekel svoji ženi. »Obljubil sem ji, da ji bom zgradil hišo,« je povedal napol v šali napol zares, »čeprav soldov takrat nisem imel niti za pasjo uto.« Toda prikaz gradnje z Ytongom ga je prepričal, da gre za material, s katerim bo znal rokovati

Marko Hrabar

 Preberite celoten prispevek… (1.83 MB)

Informacije vedno na voljo

“Delali smo kot ekipa. Boštjan je bil naš nadzornik, midva z očetom, večkrat tudi mama in sinova pa smo bili njegovi asistenti. Oče, ki je že upokojen, je prej delal kot zidar, tako da je material poznal, delovni postopki pa so zdaj malo drugačni. Bili smo složni, uspešno smo prebrodili težavice, morebitna nestrinjanja, in nadaljevali delo korak za korakom, dan za dnem.”

“Boštjan je preučil različne možnosti in materiale in on je bil tisti, ki se je odločil za gradnjo z Ytongom. Pretehtalo je, da je gradnja z njim enostavna in da lahko res veliko privarčuješ, ker delaš sam. Mene je v začetku skrbelo, ali bomo znali stvar izpeljati tako, kot je treba. Ampak glede na to, da so pri Xelli tako dostopni in so bile informacije vedno na voljo, nas potem res ni več skrbelo. Vedeli smo, da se lahko zanesemo nanje, pri nas je bil inštruktor gradnje, …”

Majda in Boštjan Založnik, Cerklje

 Preberite celoten prispevek… (940 KB)

Družina Marin

Konec lanskega leta se je družina Marin iz Celja preselila v Maribor, kjer je zgradila hišo iz Ytonga po lastnem načrtu. V njej je zdaj za vse dovolj prostora: za dvojčici, stari dve leti in pol, devetmesečnega dojenčka, pa tudi za poslovno priložnost Danijela Marina. V delu hiše z ločenim vhodom si je namreč uredil pisarno, v kateri vodi svoje podjetje.

Družina Marin

 Preberite celoten prispevek… (680 KB)

Katja Sovre in Aleš Blaznik

Kupila sta parcelo v Čečah, na kateri je že stala hiša. Bila je starejšega datuma in nameravala sta jo adaptirati. Kmalu pa sta spoznala, da bo bolje, če jo porušita in na njenem mestu zgradita novo po svojih željah.

Kar takoj sta se odločila za ytong. Udeležila sta se dneva odprtih vrat v podjetju Xella porobeton SI, si prebrala navodila za gradnjo in si ogledala video gradivo o gradnji. »Predvsem sva želela graditi sama,« je povedal Aleš Blaznik, sicer bolj doma na področju pomorstva in prometa, a vešč številnih obrtniških del. »Če bi se odločila za klasično gradnjo, bi potrebovala ekipo, ki bi nama pomagala mešati beton, voziti material …« Na tak način sta zgradila le klet, nadaljevala pa z ytongovimi termobloki.

Katja Sovre in Aleš Blaznik

 Preberite celoten prispevek… (596 KB)

Želela sva si manjšo hišo

Prej sta dve leti živela na 45 kvadratnih metrih podnajemniškega stanovanja, vselila sta se v hišo s 192 kvadratnimi metri. Če odštejemo kotlovnico, imata skupaj 170 kvadratnih metrov bivalnih površin. »Želela sva si manjšo hišo,« pove Tanja, »ne zaradi čiščenja ali vzdrževanja, ampak odvečna kvadratura podraži vrtec in zmanjša otroški dodatek. Ko bomo štirje,« se nasmehne – tik pred porodom drugega otroka je, »se bo to sicer spremenilo, ampak vseeno nisva želela tako velike hiše.«

»Želela sva le spalnico v pritličju,« doda Jure, »a ta želja je vplivala na predpisano razmerje v prostorskem načrtu. Če sva želela, da je hiša široka devet metrov, je morala biti dolga trinajst metrov in pol.«

Tanja in Jure Kotnik, Pivka

Vedela sta, kako želita živeti

K projektantu sta prišla z izdelano skico tlorisa hiše. Vedela sta, kako želita živeti, in kako jima bodo prostori to omogočali. Mislila sta praktično na vse, tudi na številne skrite površine, ki jih uporabljata za shranjevanje, kot so vgrajena omara za čevlje in oblačila v predsobi, shramba v kuhinji in prostorna garaža, ki je predvsem energetski prostor in Petrov delovni kotiček. Pod nadstreškom ob hiši je dovolj prostora za dva avtomobila, v prostorni garaži pa je parkirano le eno izmed starodobnih vozil, ki jih Peter rad zbira in s katerimi se v prostem času zaposli.

Andrejka in Peter sta se v hišo vselila avgusta lani. Kurilno sezono sta zaključila 27. februarja, za ogrevanje sta v vsej sezoni porabila za slabih 500 evrov električne energije.

Andrejka Černi in Peter Škraban, Murska Sobota

 Preberite celoten prispevek… (183 KB)

Bolje je zgraditi novo hišo

“Večkrat sem pomagal prijateljem in sodelavcem, ki so gradili. Zidanje z opeko je bilo dolgotrajno in naporno. Včasih je trajalo tudi dvajset let, da so se ljudje vselili. Zame, upokojenca, je to predolga doba. Poleg tega sem se želel v kar največji meri izogniti klasični gradnji. Da ne omenjam, kako bi moral najverjetneje najeti in drago plačati tudi zunanje izvajalce, saj bi danes težko zbral ekipo za delo.”

“Dala sva izdelati predračune za novo kritino, pa so nama svetovali tudi novo ogrodje, kar bi bilo predrago. Čeprav sva staro hišo že prej obnavljala, zamenjala sva del stavbnega pohištva, se je izkazalo, da je bolje zgraditi novo hišo.”

Jože in Ana Gorišek, Mali Videm

 Preberite celoten prispevek… (1.22 MB)

Prijetna gradnja in bivanje

“Seveda pa vsega le ne moreš predvidevati vnaprej, zato se nama je zdelo izjemno pomembno, da sva za gradnjo izbrala material, s katerim sva lahko zidala sama in nama je dopuščal tudi spremembe.”

“Ko gradiš z ytongom, imaš gradbišče zelo čisto, pa tudi odpada skoraj ni. Ker je parcela manjša, nam je zelo koristila tudi postopna dostava materiala.”

“Po več kot dveh letih bivanja smo izkusili ugodje skozi vse letne čase in zadovoljni smo, ker je hiša kakovostna, zidovi zdravi, brez neželenih mikroorganizmov, klima pa prijetna.”

Marjan Horvat in Melita Horvat Loparnik, Ljutomer

 Preberite celoten prispevek… (2.53 MB)

Natančnost pri gradnji

“Sicer nisem bil prepričan, da bom res sam gradil, rekel sem si, da bom pač poskusil. Potem je prišel Ytongov inštruktor gradnje. Ko sem ga gledal, kako zida, se mi je zdelo relativno enostavno, pa sem začel. Moram priznati, da je bil začetek težak. Po naravi sem zelo natančen in me motijo vsakršna odstopanja. Med gradnjo je včasih k meni pristopil kakšen zidar in se mi smejal, češ da se odstopanja prekrijejo z ometom. Ampak vem, da je pri ytongu tako, da bolj kot si natančen, bolj se ti to kasneje izplača. Spomnim se, ko smo postavili prvo vrsto blokov, kako srečni smo bili. Potem pa mi je kar steklo in je šlo naprej dosti hitreje. Glede na to, da hodim v službo, sem zidal ob koncih tedna, pa morda kakšno popoldne. Izjemno mi je koristilo tudi Ytongovo orodje. S tračno žago je res enostavno rokovati. Tudi vsi elementi, ki jih ponuja proizvajalec, kot so preklade, U elementi in podobno, so odlične stvari, saj ti prihranijo delo in čas.”

Miran Fučka in Tanja Kebe Fučka, Primorska

 Preberite celoten prispevek… (280 KB)

Enodružinska hiša

“Predvsem sva si želela manjšo enodružinsko hišo, s katero ne bi imela preveč stroškov. Čeprav Ytonga prej nisva poznala, naju je navdušil. Klimatsko udobje v tipski Ytong hiši Vesna je udobno. Zaradi večjih steklenih površin, obrnjenih na jug, sonce tudi pozimi prijetno ogreje interier in vanj prinese veselo razpoloženje.”

“Ko slišiva, kakšne težave imajo drugi, ki hiš nimajo iz porobetona, sva pomirjena, saj veva, da sva se prav odločila. Tretje leto že bivava v hiši, pa se v nobenem kotu ni pojavila plesen, ometi ne pokajo, pozimi in poleti imava v domu prijetno ozračje.”

Anja in Jure Kelher, Celje

 Preberite celoten prispevek… (2.22 MB)

Idealna temperatura

“Čeprav imamo veliko oken, ni bilo pozimi nobenih hladnih mest. Temperature niso nikoli padle pod 23 stopinj Celzija. Zdaj k nam prihajajo ljudje in nas sprašujejo, kako se počutimo v hiši, kako smo zadovoljni z materialom … Zelo smo zadovoljni, jim povem. Ko smo gradili, še ni bilo na voljo blokov debeline 50 centimetrov, ki bi jih danes izbral in ne bi dodajal toplotne izolacije. Nameravamo pa danes varčno hišo obleči še s toplotnimi ploščami Ytong Multipor v debelini 10 centimetrov in jo po projektu izboljšati v nizkoenergijsko.”

“Spomnim se, kako smo iz dnevne sobe, od koder je čudovit razgled na Triglav, zrli na zasneženo pokrajino, sin pa je rekel, da prvič vidi zasnežene strehe. V strnjenem blokovskem naselju je bil za marsikaj prikrajšan.”

Robert in Nedeljka Klančar, Žirovnica pri Jesenicah

 Preberite celoten prispevek… (2.09 MB)

Živimo bolj ozaveščeno, varčno.

“Vedno sem si želel hišo s panoramskimi okni, z veliko svetlobe.”

“Naša družina je skupaj s to hišo povsem spremenila ritem življenja. Živimo bolj ozaveščeno, varčno. Začeli smo ločevati odpadke … Morda pride to samo po sebi ali pa smo se ob tej izkušnji spremenili tudi sami. Gradnja hiše je izjemna preizkušnja tudi za zakon. Ne vem, ali je bila kakšna stvar, pri kateri nisem mislila drugače kot mož. Na koncu sva se dogovorila, da on poskrbi za hišo kot tako, jaz pa za notranjo opremo, ki sem si jo želela v toplih, sončnih barvah. Lahko rečem, da se je vse dobro izteklo in smo kot družina zdaj še bolj povezani.”

Srečko in Alenka Malovrh, Šentvid pri Ljubljani

 Preberite celoten prispevek… (5.62 MB)

Nismo potrebovali profesionalnega zidarja

“Želimo urediti prijeten bivanjski prostor, ki nam bo v vsem ustrezal.”

“Naveličal sem se ropotanja mešalca, pa tudi vsakičnega pranja orodja po končanem delu. Pri tej gradnji pozidam pol stene in pri tem porabim vedro z lepilom, nato se preoblečem in že lahko odhitim na poslovni sestanek, ki so pri prodajnih zastopnikih včasih zelo nepredvidljivi. Tako lahko dobro izkoriščam vmesni čas za dela pri hiši.”

“Pri naši hiši razen železokrivcev in ytongovih svetovalcev, demonstratorjev, nismo potrebovali nobenega profesionalnega zidarja, pa so naši zidovi povsem ravni.”

Damjan in Jasna Nared, Rakek

 Preberite celoten prispevek… (1.92 MB)

Odlična pomoč uporabnikom

“Čeprav je na voljo kar precej promocijskega gradiva in priročnikov o gradnji z Ytongom, sva pred dokončno odločitvijo večkrat poklicala v tovarno in zahtevala tehnične podatke o toplotni prevodnosti, trdnosti in drugih karakteristikah materiala, o katerih sva se prek izračunov želela prepričati tudi na gradbenem inštitutu ZRMK v Novi Gorici. Oborožena in zadovoljna z vsemi podatki sva se lotila gradnje in vesela sva, da sva izbrala ytong.”

Tomaž Pavlica in Barbara Pavlica Zorn
 Preberite celoten prispevek… (4.87 MB)

Funkcionalno stanovanje

Sam pravim, da smo Slovenci že od nekdaj poznali tako imenovani feng šuj, zdravo kmečko pamet. Danes pa so nekateri tlorisi obupno nedorečeni. Prej pravilo kot izjema je, da so stara stanovanja funkcionalnejša. V kuhinjah imajo shrambo, hodniki so bolj logični. Danes vidiš celo tak načrt, da prideš v kuhinjo čez spalnico. Da ne omenjam otroških sob, ki so premajhne in največkrat obrnjene na sever. Sam jih vedno umestim na jug. Tja sodijo tudi drugi bivalni prostori, v katerih se najpogosteje zadržujemo. Kopalnice pa so na severu ali vzhodu, kjer te lahko zjutraj zbudi vzhajajoče sonce. Glede kuhinje je tako, da jo imajo mnogi radi nad dovozom, sploh gospodinje, da vidijo, kdo pride k hiši. Sam tega nisem želel. Pa tudi soproga, ki je sodelovala pri nastajanju načrta, je bila, če se malo pošalim, zelo razumevajoča dokaj stranka.

Robert Ramovš, univ. dipl. inž. arh.

 Preberite celoten prispevek… (1.46 MB)

Odlične izolativne karakteristike

“Za gradbeni sistem Ytong sva se odločila na podlagi referenc in izkušenj drugih graditeljev. Na sejmu sva obiskala Xello in se udeležila dni odprtih vrat, kjer sva dobila nasvete in izkušnje zasebnih investitorjev. Material me je prepričal predvsem z odličnimi izolativnimi karakteristikami.”

“Tesni stavbni ovoj, ki smo ga dosegli z bloki Ytong in ploščami Multipor, se je v praksi odlično izkazal. V prostorih imamo občutek udobja. Tudi ko so se zunanje temperature spustile krepko pod ničlo, smo imeli v hiši toplo, prijetno klimo. Naša 15-kilovatna peč na zemeljski plin je takrat obratovala s komaj 15-odstotno zmogljivostjo. Zdaj ko so dnevi toplejši, peč skoraj miruje, saj nam prostore ogreva sonce, ki prehaja skozi okna, hiša pa ne izgublja toplote skozi stene.”

Družina Rode iz Radomelj

 Preberite celoten prispevek… (4.30 MB)

Aleksander je gradil sam

Sabina Arzenšek in Aleksander Žavski gradita svoj dom na obrobju Kozjanskega, točneje v Gorici pri Slivnici.
Z gradnjo sta pričela 24. avgusta 2015 in ne boste verjeli, čez natanko 2 meseca je bila hiška že pod streho. Pa je ni gradil izvajalec strokovnjak z veliko ekipo zidarjev in pomagačev. Mojster gradnje, glavni in odgovorni zidar je bil kar Aleksander sam.