HITRA GRADNJA

Hitra, enostavna in zato ekonomična gradnja je osnovna prednost gradbenega sistema YTONG. Velikost blokov, hitra priprava, tanek nanos lepilne malte in YTONG orodje dajejo maksimalni delovni učinek. Pri sistemu ne potrebujemo drugih materialov ali orodja kot so pesek, cement ali mešalec. Tudi gradbišče z lahkoto vzdržujemo urejeno in čisto.

  • Hitro gradnjo omogočajo YTONG elementi, ki so zaradi majhne teže lahko večji v primerjavi z drugimi sorodnimi vrstami materiala.
  • Zidanje je lažje in natančnejše zaradi blokov s peresom, utorom in oprijemalom ter dimenzijske točnosti YTONG elementov.
  • Pri optimalnem nanosu YTONG tankoslojne lepilne malte v debelini 2 do 3 mm je izdelani zid raven in skoraj brez fug, temu primerno se zid le zgladi z maso za glajenje ali obdela s tankoslojnim notranjim ometom za YTONG.
  • Gradbeni sistem YTONG obsega vse elemente za hitro in natančno gradnjo od temeljev do kritine. Z gradbenim sistemom YTONG zgrajen objekt je protipotresno varen, homogen in brez toplotnih mostov.

Način gradnje z Ytongom je 2-krat hitrejši od opečne gradnje.

Hitra gradnja

Enostavno rokovanje

Uporaba gradbenega sistema YTONG v vseh fazah gradnje prinaša vrsto prednosti. Zidni bloki so lahki, na bočnih straneh imajo izdelano pero, utor in prijemalo, kar omogoča lažje prenašanje in hitrejše vgrajevanje. Preklade, strešne ter stropne plošče omogočajo montažno gradnjo. V vseh fazah gradnje priporočamo uporabo YTONG tankoslojne lepilne malte v debelini nanosa 2 do 3 mm. Za maksimalni učinek priporočamo tudi uporabo YTONG orodja.
Enostavna obdelava

Natančna izvedba

Gradbeni elementi sistema Ytong so izdelani natančno, s toleranco do max. +/-2 mm, kajti prav preciznost dimenzij je osnova za natančno gradnjo objekta. Z uporabo YTONG tankoslojne lepilne malte je širina fug minimalna, le 2 do 3 mm. Zato korekcije skoraj niso potrebne, kar daje objektu monolitnost v konstrukcijskem, izolacijskem in vizualnem pogledu. Prihranek gradnje z Ytongom je tako kar dvojen: porabimo manj malte in pri zaključni obdelavi tudi manj ometov.

Za končne obdelave zidov priporočamo tankoslojne notranje in zunanje omete za YTONG. Maksimalni učinek hitre in kakovostne gradnje dosežemo tudi z uporabo YTONG orodja.

Natančna izvedba

Izvedba instalacij

Izvedba instalacij v objektih, zgrajenih z gradbenim sistemom YTONG je do 35 % hitrejša kot v objektih iz drugih materialov. Na odprtine za instalacije ni potrebno misliti ob sami gradnji, pač pa jih izdelamo, ko je objekt že zgrajen. Z Ytong orodjem (strgalo za utor za manjše posege, nastavek na vrtalnem strojčku za izdelavo odprtin ali prebojev pri bolj obsežnih projektih) lahko hitro in z minimalnimi posegi v zid izdelamo utore za instalacije in jih tudi hitro zapolnimo, saj so odprtine bistveno manjše kot pri zidu iz opeke. Za primerjavo: v enodružinski hiši iz Ytonga izdelamo instalacijske utore v štirih dneh, medtem ko bi v opečnati hiši za izvedbo potrebovali dva dni več. Zid iz Ytonga tudi po izdelavi instalacijskih utorov ostane trden.

Preprosta izvedba instalacij

Zaključne obdelave

Izdelan Ytong zid omogoča enostavno in stroškovno ugodno izdelavo notranjih in zunanjih tankoslojnih ometov.
Notranja obdelava je preprosta. Uporabimo tankoslojni omet za Ytong, ki ga nanašamo v debelini 3 do 6 mm. Ometa ni potrebno armirati s tekstilno stekleno mrežico, saj je že mikroarmiran. Če želimo izjemno gladko površino nanesemo še glet maso in tako v popolnosti izkoristimo prednosti gradbenega sistema.
Pri zunanji obdelavi velja omeniti, da debelina Ytong zidu 40 cm že zadostuje pogojem toplotne izolativnosti brez dodatne toplotne izolacije. To pomeni, da lahko le z enoslojnim zunanjim zidom, brez dodatne toplotne izolacije, zgradite varčno hišo. Za končno obdelavo v tem primeru uporabimo za porobeton primerno zunanjo tankoslojno fasado debeline 15 mm neposredno na Ytong zid, brez predhodnih dodatnih del. Graditeljem svetujemo in priporočamo, da pri zidavi z Ytong elementi uporabljajo za ta namen razvite in preizkušene Ytong materiale.

Zaradi ravnosti sten manjša poraba