Mansarda – naklon strehe narekuje njeno ureditev

Ytong hiša, mansarda
Skica originalne mansarde
po arhitektu Mansartu (vir)

Mansarda ali podstrešno stanovanje je zgornji del stavbe, ki zahteva poseben oblikovalski in arhitekturni pristop, da iz prostora, omejenega z naklonom strehe, uredimo prijetne ter funkcionalne bivalne prostore. Izvor besede mansarda sega v 16.stoletje, ko je francoski arhitekt Francois Mansart (1598 – 1666) oblikoval prvo različico posebne strehe z nakloni, ki so jo po njemu poimenovali mansardna streha.

Mansarda pa ni le streha, temveč vsaj v naši krajih, tudi in predvsem stanovanjski prostor pod takšno streho. Gre za poseben prostor v najvišjem delu stavbe, takoj pod streho in ima ponavadi nizek obodni zid (parapet) ter veliko poševnin, ki so lahko različno lomljene. Pogosto je izkoriščenost površine ob zunanjih stenah pod poševno streho zelo omejena. Mansarda oziroma njena ureditev arhitektom in notranjim oblikovalcem zato vedno predstavlja velik izziv, rezultati njihovega dela pa se pogosto odražajo v izjemnih interjerjih mansardnih stanovanj. Ni naključje, da pogosto prav njeni snovalci mansardo izberejo za svoj življenjski ali delovni prostor.

Sama zasnova mansarde je gotovo izziv arhitektom, pravilna izvedba konstrukcije in izolacije pa predstavljata izziv izvajalcem. Z uporabo sodobnih materialov in zadostno natančnostjo pa tudi slednje ne bi smelo predstavljati prav nikakršnih težav.

Bodite pozorni

Kadar se brez nasvetov strokovnjakov odločate za nakup mansardnega stanovanja ali morda razmišljate o prenovi mansarde v družinski hiši, bodi posebej pozorni na naslednje:

    1. Izogibajte se nakupu mansardnih prostorov, ki nimajo niti enega zunanjega zidu normalne višine z običajnim oknom ter v katera niti ni mogoče namestiti dodatna strešna okna, ki omogočajo več svetlobe in boljši stik z okolico (primer). Zadostna osvetljenost bivalnih prostorov je zelo pomembna za dobro počutje stanovalcev.
    2. Preverite višino parapetnih zidovi in naklon strehe. Morda ima mansarda veliko tlorisno površino, toda nizki parapetni zidovi (nižji od 1,20m) pomenijo manjšo uporabno površino. Površina ob zidu je pogosto manj- ali celo neuporabna.
    3. Bodite pozorni na višino mansarde. Preverite ali se lahko normalno gibate po njej oziroma ali ima primerno stojno višino.

Prenova ali novogradnja mansarde z Ytong sistemom

Eden najsodobnejših sistemov za konstrukcijo strehe in stropa mansarde je gotovo sistem Ytong strop. Polmontažni sistem obsega vse elemente potrebne za izvedbo medetažne in strešne konstrukcije. Njegove osnovne odlike so odlična toplotna izolativnost, negorljivost, majhna teža in nosilnost.
Ytong strop je sistem, ki je praktično nezamenljiv pri rekonstrukcijah, adaptacijah in nadgradnjah stavb, saj je njegova vgradnja hitra in suha. Več o sistemu Ytong strop si lahko preberete tukaj.

Ytong hiša, mansarda
Vgrajen Ytong strop

Seveda pa izvedba mansarde ne zajema le gradnje strehe, potrebno je zgraditi (ali prenoviti) tudi zunanje zidove ter predelne stene, za kar so odlična izbira Ytong zidaki, ki so enostavni za vgradnjo, delo poteka hitro in z minimalnim vnosom vode (zato se zidovi posušijo zelo hitro in tako omogočijo takojšnje nadaljevanje del ter hitro vselitev). Pa še nekaj je pomembno- če imate vsaj malo ročnih spretnosti se lahko zidanja lotite sami in tako prihranite kar nekaj denarja. Ob tem se seveda držite načrta gradnje in se po potrebi posvetujte s strokovnjaki Ytong (brezplačna telefonska številka: 080 18 22).

Mansardno stanovanje – predsodki in prednosti

Veliko kupcev ima pomisleke glede podstrešnih stanovanj in se težje odločijo za nakup. Pogosto so oboroženi s precejšnjim naborom predsodkov, kot so na primer: pregrevanje/prekomerna ohladitev, slab izkoristek prostora, malo svetlobe, potrebno je pohištvo po meri, …

Izolirano podstrešje je osnova za udobno bivanje

V preteklosti so mansardna stanovanja, vsaj kar se tiče toplotne izolativnosti, resnično nudila precej slabše bivalno udobje. Danes temu ni več tako. Sodobni materiali omogočajo izvedbo izolacije podstrešnega stanovanja tako, da se v času vročega poletja ne bo pregrevalo, pozimi pa toplota ne bo neovirano puhtela skozi streho (z uporabo sistema Ytong strop ali Hebel stropnih in strešnih plošč z odlično toplotno izolativnostjo in negorljivostjo zagotovite kakovostno izvedbo toplotne in protipožarne zaščite mansarde).

Strešna okna


Strešno okno z
vgrajenim balkonom (Vir)

Morda ena največjih pomanjkljivosti mansarde je dež v nepravem trenutku. Večini uporabnikov mansard se je že zgodilo, da so ob odhodu od doma pozabili zapreti strešno okno, vmes je začelo deževati in v stanovanju so imeli poplavo. To seveda ni niti najmanj prijetno. Je pa spodbudno, da na trgu danes obstajajo strešna okna s senzorjem za dež, ki že ob prvi dežni kapljici javi v sistem, da je potrebno zapreti okno. Dodatna prednost je tudi posebno stikalo, s katerim zaprete vsa strešna okna naenkrat (seveda morajo imeti električni sistem zapiranja). Stikalo namestite ob izhodu iz stanovanja.

Dejstvo je, da so strešna okna včasih res pogosteje zamakala, pa še senčenje ni bilo najbolje rešeno. Danes so popolnoma modernizirana. Proizvajalci nudijo kakovostna okna različnih vrst po dostopnih cenah (eden takšnih je npr. Velux). Obstajajo celo okna, ki omogočajo izvedbo manjšega balkona oz strešne terase.

Primerna razmeščena strešna okna pravih dimenzij, bodo gotovo poskrbela za odlično osvetljenost mansarde. Za popolno udobje pa moramo poskrbeti tudi s kakovostno razsvetljavo, ki bo pomembna ne le, ko ne bo dnevne svetlobe ampak tudi takrat, ko bo le-te manj. Oblačni in deževni dnevi so lahko zelo obremenjujoči, kakovostna notranja razsvetljava pa nam pomaga prebroditi neudobje mračnih dni.

Tloris mansarde

Pred nakupom podstrešnega stanovanja je pomembno dobro preučiti njegov tloris. Slednji mora zadostovati našim potrebam, hkrati pa lahko prav v mansardi zaživijo izjemne oblikovalske zamisli. Zelo pomembno je, da bo vaše podstrešje izkoriščeno v celoti. Poševni stropi morda res posegajo v prostor, toda pogosto lahko prostore, kjer ne moremo več zravnano stati, izkoristimo za zanimive in zelo uporabne omarice za shranjevanje ter prostore za počivanje in igranje.

Pogosto prav poševni stropi v stanovanju dodajo piko na i našim zamislim glede oblikovanja interjerja, kajti možnosti je neskončno. In ne pozabite, tudi po meri narejeno pohištvo ni več nedosegljivo. Cene so primerljive industrijskim kosom pohištva srednjega kakovostnega razreda.



Odlično izkoriščene poševnine (Vir)

Kuhinja v mansardi (vir)

Otroška soba za dva otroka v mansardi (vir)

Oblikovanje notranjega interjerja

Mansardno stanovanje nudi nešteto možnosti oblikovanja. Morda boste imeli srečo pri iskanju vašega bivališča in boste našli celo mansardo z vidnimi tramovi (tudi v novogradnji si lahko omislite tramove, če so vam všeč), ki dajo prostoru posebno dimenzijo in toplino ter omogočijo, da stanovanje uredite v vintage stilu. Seveda ni nujno, da se vrnete v preteklost, tudi kombinacija sodobnih materialov ter čistih linij s starimi tramovi je vrhunska.


Vidni tramovi v mansardi (vir)

Izbira materialov in drugih oblikovnih elementov je odvisna predvsem od vašega okusa oziroma stila, ki vam je všeč. Mansarda je, tako v stari stavbi kot tudi v novogradnji, lahko urejena v povsem sodobnem, minimalističnem stilu lahko pa ji vnesete pridih preteklosti. Ne glede na izbor stila vam bodo notranji oblikovalci verjetno svetovali uporabo bele barve (ali pa vsaj zelo svetle, nevtralne odtenke) za stene. Prostor bo deloval večji in vsekakor bo svetlejši. Željo po barvah uresničite s posameznimi kosi pohištva in dekorativnimi detajli, ki bodo stanovanju dali želeno dinamiko in domačnost. Pazite le, da uporabite komplementarne barve, ki pa naj ne preplavijo vse pohištvo, ki ga potrebujete. Manj je več velja tudi pri uporabi barv.


Mansardno stanovanje (vir)

Ne pozabite na projekt ureditve mansarde

Četudi morda pri preureditvi mansarde nimate namena posegati izven nje, torej v zunanjost stavbe, je projekt nujen. Arhitekt je strokovnjak, ki se spozna na predpise in materiale ter razume in začuti prostor. Skupaj z vami bo ustvaril prostore, ki bodo ustrezali vašim željam in jih nadgradil s svojimi oblikovalskimi idejami.

Pri projektiranju nove mansarde ali pa prenove obstoječega podstrešja je potrebno poskrbeti za primerno višino prostorov, jih pametno razporediti, urediti primerno osvetljenost, predvsem pa zagotoviti maksimalno toplotno in protipožarno zaščito, kar boste gotovo dosegli z uporabo Ytong sistema za gradnjo. Ytong porobeton je material, ki se prav zaradi negorljivosti in odlične toplotne izolativnosti pogosto uporablja za izvedbo mansard. Več o prenovi mansarde z Ytong gradbenim sistemom si preberite tukaj.