Prezračevalni sistem v družinski hiši

Prezračevanje s pomočjo prezračevalnega sistema in rekuperacija toplote zraka v večini primerov še vedno ne sodita na seznam nujnih oziroma potrebnih inštalacij v družinskih hišah. Mnogi graditelji so namreč v dvomih glede prezračevalnih sistemov in jim ne zaupajo. Vzrok je v mnogih predsodkih, med katerimi so najpogostejši predvsem strah pred hrupom, ki naj bi ga prezračevalni sistem povzročal, bojijo se prepiha in prepričani so, da ne bodo več smeli odpirati oken. Poleg tega pa jih skrbi tudi morebitna zamašitev vodov, nabiranje strupenih snovi v njih in drago vzdrževanje.

Dejstvo pa je, da sodobni prezračevalni sistemi omogočijo kontroliran pretok in izmenjavo zraka v hiši ter tako poskrbijo za ugodno klimo v prostorih in nižje stroške porabljene energije.

Pasivna hiša mora imeti vgrajen prezračevalni sistem z rekuperacijo, sicer ne bo dosegla potrebnih prihrankov energije, priporočljivo pa ga je vgraditi tudi v druge vrste energijsko varčnih hiš.

Ytong pasivna hiša Unika, 172m2Ytong pasivna hiša Unika, 172 m2

Prezračevalni sistemi – najpomembnejše prednosti

Kontrolirano prezračevanje kot nadgradnja optimalno projektirane hiše

Prezračevanje,plesen

Zdravju škodljiva plesen
v vogalu (vir)

Nič energijska hiša“ oziroma hiša, ki porabi minimalno količino energije, torej pasivna hiša, je zgrajena skladno s smernicami energijsko učinkovite gradnje, kar pomeni med drugim tudi izvedbo zrakotesnega ovoja, ki v okolico ne prenaša energije iz hiše in hkrati ne dovoli vstopa hladnega ali toplega zraka. Takšna hiša ima vgrajeno stavbno pohištvo, obodne zidove ter streho, ki jo v največji možni meri izolirajo in zatesnijo ter tako preprečijo energetske izgube. V kakovostno zgrajeni toplotno izolirani zrakotesni hiši torej ne boste čutili prepiha, poraba energije za vzdrževanje optimalne notranje temperature pa bo minimalna. V primeru, da v tako kakovostno zatesnjeni hiši ne bi imeli sistema prezračevanja, bi morali sami skrbeti za zračenje z zelo pogostim odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha, da bi odstranili iz prostorov presežek vlage ter tako preprečili nastanek plesni in glivic. S prepogostim zračenjem bi hkrati povzročili precejšnje izgube energije, zato takšna hiša nikoli ne bi sodila v razred pasivnih hiš kaj šele nič-energijskih. Vgradnja kakovostnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo je za tovrstne hiše torej nujna, saj ohranja toploto in poskrbi za kakovosten in svež zrak v vseh prostorih.

Zajamčeno najboljša klima v prostorih

Prezračevalni sistem poskrbi za
kakovostno klimo v prostorih

Prezračevalni sistem poskrbi za odvajanje in čiščenje odpadnega zraka in s tem tudi vlage, zato v takšni hiši ni pogojev za razvoj plesni in glivic. Dodatna prednost je ustvarjanje zdravega bivalnega okolja za alergike, kajti v prezračevalni sistem lahko vgradimo posebne filtre, ki odstranjujejo tudi cvetni prah.

Prezračevalni sistem prihrani pri energiji za ogrevanje

Prezračevalni sistem
v kopalnici

Prezračevalni sistem, katerega cevi so razvejane po celi hiši do vsakega prostora, poskrbi za črpanje zraka iz hiše v sistem, v katerem se toplota odpadnega zraka prenese na svež zrak, ki prihaja v hišo od zunaj in se po ceveh vrne v vse prostore v hiši. Na ta način se toplota ne izgubi, pač pa se v velikem deležu vrača, zato je potrebno manj energije za ogrevanje.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote deluje na način, da je istočasno aktivirano odvajanje odpadnega in dovajanje svežega zraka, toplota odpadnega zraka se akumulira v hranilniku toplote, kjer se nato svež zrak segreje in vrne v hišo. Celoten sistem rekuperacije torej deluje na vračanju toplote odpadnega zraka, njegova učinkovitost je 85-90%. Takšen izkoristek toplote pomeni velik prihranek pri stroških ogrevanja.

Odpiranje oken ali kontrolirano prezračevanje

Užitek ob odprtem oknu

Užitek ob odprtem oknu tudi
ob vgrajenem prezračevalnem sistemu

Klasično zračenje hiše z ustvarjanjem prepiha ni enako učinkovito kot kakovosten prezračevalni sistem. Le-ta na vsake dve do tri ure zamenja ves zrak v hiši, za podoben učinek bi morali za isto časovno obdobje v hiši odpreti vsa okna in vrata. To bi v hladnih mesecih pomenilo ogromne toplotne izgube in neprijetno bivanje, zato je prednost kontroliranega prezračevanja z vgrajenim prezračevalnim sistemom več kot očitna.

Sistem prezračevanja deluje vse dni v letu, skrbi za odvod prekomerne vlage, odstranjuje neprijetne vonjave in mikrodelce ter tako ustvarja prijetno klimo v prostorih.
Prezračevalni sistem je torej mogoče (nujno v primeru zelo zrakotesnih hiš, ki so projektirane za porabo energije manj kot 10 kWh na m2, torej pasivnih hiš in hiš s še manjšo porabo energije) dopolniti z rekuperatorjem toplote odpadnega zraka ter vlažilnikom za aktivno vlaženje zraka (skrbi za ohranjanje vlažnosti zraka v območju 40-60%).

Prezračevalni sistem ni klimatska naprava

Prepričanje, da bomo z vgradnjo prezračevalnega sistema poskrbeli tudi za hlajenje hiše v vročih dneh, je zmotno. Zrak, ki ga prezračevalni sistem odvzema iz prostorov v hiši in vrača prečiščenega ter razvlaženega nazaj, ne more biti bolj hladen, saj v sistem ni vgrajena hladilna naprava.

Dejstvo pa je, da zrakotesna, odlično izolirana hiša, aktivnega hlajenja s pomočjo klimatske naprave ne potrebuje. Pravzaprav je uporaba kakršnekoli klimatske naprave v pasivni hiši v bistvu prepovedana, saj je prevelik porabnik električne energije, kar pomeni, da hiša s klimatsko napravo ne bi dosegla pasivnega standarda porabe energije. Pasivna hiša, pa tudi zelo dobra nizkoenergijska (poraba energije na m2 med 20 in 50 kWh), ki je zgrajena v skladu s standardi tovrstne gradnje, klimatske naprave sploh NE potrebuje. Hiša je namreč v tem primeru odlično zatesnjena in izolirana, z učinkovito razporejenimi svetlimi odprtinami z vgrajenimi senčili ter pravilno umeščena na parceli tako da ali izkoristi moč sonca, ko je hišo potrebno dogrevati ali pa se popolnoma zapre senčili, ko jo je potrebno zaščititi pred njim.

Slabo prezračevanje vpliva na počutje in zdravje stanovalcev

Zrak v neprezračenih prostorih je zatohel, ima neprijeten vonj, pogosto se v vogalih že začne nabirati vlaga in pojavljati plesen. Na povečano vlažnost vpliva dihanje, kuhanje, pranje, tuširanje, s tem pa se ustvarjajo odlični pogoji za razvoj plesni, kar je ne le neestetsko pač pa predvsem nevarno za zdravje. Takšna klima v prostoru se odraža na slabem počutju, sproža glavobole, vpliva na koncentracijo in razvoj obolenja dihal.

Prav zaradi vsega navedenega je zračenje izjemno pomembno, zato ga je bolje prepustiti prezračevalnemu sistemu, ki brez odmora skrbi za aktivno izmenjavo in osveževanje zraka v prostoru, ob vgraditvi primernih naprav pa še za njegovo toploto in vlažnost.