Tipski projekt oziroma načrt ali tipska hiša so imeli v že od nekdaj malce slabšalni prizvok, kajti v strokovnih, predvsem arhitekturnih krogih, niso bili najbolj cenjeni. Razlogov je več in če le približno poznamo razmere, jim nikakor ne moremo oporekati. Par desetletij nazaj so namreč tipske hiše pogosto projektirali manj strokovno usposobljeni kadri, kakovost teh projektov vključujoč arhitekturo, ni bila na prav visokem nivoju pa še cene so bile zelo nizke. Vse to je grobo posegalo v prizadevanja arhitektov za doseganje primerne kakovosti in cene na trgu projektov družinskih hiš ter jim seveda odvzemalo stranke.

Z zaostritvijo zakonodaje se je marsikaj spremenilo in danes tipski projekti niso prav nič slabši od individualnih projektov hiš.

Tipski projekt hiše- 5 razlogov, zakaj ga boste izbrali
Tipski projekt sodobne nizkoenergijske hiše

Odločitev za tipski projekt vedno temelji na več razlogih, tiste najpomembnejše pa si bomo pogledali pobliže.
5 ključnih razlogov, ki investitorja prepričajo, da se odloči za nakup že vnaprej pripravljenega projekta hiše nismo izbrali kar tako, na pamet. Gre za izkušnje mnogih graditeljev tipskih hiš, ki še danes lahko trdijo, da so se odločili pravilno.

Prvi koraki

Kako večina investitorjev, torej parov, mladih ali starejših družin, pristopi k načrtovanju družinske hiše? Prvi koraki so verjetno precej naivni. Od idealiziranja do pretiravanja pa tudi minimaliziranja površine hiše in števila potrebnih sob. Sanje o pritlični hiši, ravni zeleni strehi, želje po raznih detajlih, opremi, barvah. Sanjati je lepo in pravilno je, da začnemo s sanjami. Tako bomo imeli dovolj energije in volje, da se bomo delu sanj po potrebi tudi odrekli ali jih zamenjali z realnimi možnostmi.

Torej bodimo pošteni- v realnosti se vse prične pri parceli in predpisih, ki nam povedo kakšno hišo bomo sploh lahko umestili na to parcelo. To je trenutek, ko lahko sanjamo naprej ali pa se moramo postaviti na realna tla. V večini primerov je namreč zaradi predpisov, ki so za graditelja zavezujoči, vrsta projekta in s tem, nabor hiš omejen, predvsem glede razmerja stranic, naklona streha, orientacije hiše, števila etaž, ipd.

Tipski projekt je že pripravljen

Prišli smo do prvega razloga, ki govori v prid izbire tipske hiše. Imamo torej parcelo, seznanili smo se s pogoji za gradnjo in naredili smo spisek naših želja. Ponudnik tipskih hiš je strokovnjak, ki nam bo svetoval hišo iz nabora tipskih projektov hiš, ki najbolj ustrezajo tako pogojem kot tudi našim željam.

Ponudil nam bo pripravljene projekte in takoj bomo nazorno videli razporeditev prostorov, površine posameznih sob, komunikacijo med njimi, pozicijo kopalnice, osvetlitev in še kaj. V današnjem času imajo vsi (no, vsaj tisti bolj resni) narejene tudi renderje- torej grafične upodobitve – svojih tipskih projektov.

Render ali 3D model tipske hiše je vizualizacija tehničnega projekta, ki pokaže podobo hiše. Na ta način takoj vidimo, kakšna bo naša bodoča hiša, kar si gotovo želi čim prej videti prav vsak investitor. Na ta način se gotovo lažje odločimo za nadaljnje korake.
Takole pa so običajno pripravljeni renderji tipskih projektov družinskih hiš. Projektant hišo umesti na parcelo in jo predstavi z vseh strani, zato je odločitev o všečnosti hiše dosti enostavnejša. Ti renderji bodo služili tudi za prilagoditev hiše na individualno izbrane barve fasade, strehe in stavbnega pohištva. Predstavljeni so renderji hiše Dona, 126 m2.

 

Projektant nas bo seznanil tudi z vključenimi inštalacijami (električne, strojne, vodovodno-kanalizacijske, telekomunikacijske) ter ostalimi pomembnimi detajli. Običajno ima v projektu že prevedene vrste materialov za gradnjo, kar na gotovo olajša izbiro.

V idealnem primeru nam je tipska hiša všeč oziroma nam ustreza tako z vidika videza kot tudi funkcionalnosti in to pomeni, da nam lahko projektant takoj začne pripravljati celotno dokumentacijo, ki jo bomo potrebovali, kar močno skrajša čas priprave. Eno takšnih projektantskih podjetij je tudi INGRA iz Gornje Radgone. S kar 30-letno tradicijo je eden največjih ponudnikov tipskih hiš v Sloveniji, projekte pa si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Cenejša projektna dokumentacija in vnaprej znana cena

Mnogim investitorjem je zelo pomembno, da v vseh fazah gradnje prihranijo čim več. Ena od možnosti je tudi nakup projekta tipske hiše brez večjih sprememb, ki je običajno kar precej cenejši od projekta izdelanega po željah investitorjev.

Logično je, da je tipski projekt cenejši. Pripravljen je vnaprej, neodvisno od investitorja, arhitekt oziroma projektant pa ga lahko nato, brez dodatnega dela, proda večkrat. Cena je zato nižja in kar je zelo pomembno- znana je takoj.

Pri projektiranju individualnega projekta nam arhitekt običajno pove, da bo cena od neke meje naprej ali pa navede razpon, v katerem se bo znašla cena. Zato vse do končne potrditve projekta ne vemo, kakšna bo njegova dejanska cena, ki jo bomo morali vključiti v celotno investicijo.

Tipski načrt je mogoče prilagoditi željam naročnika

Četudi nam prikazani tipski načrti hiš, ki bi jih lahko umestili na našo parcelo, ne ustrezajo povsem, ni še nič izgubljenega.
Manjše spremembe je v tipskem projektu vedno mogoče narediti, pa bo hiša še vedno tipska. Pri tem mislimo na manjše posege, kot so odstranitev kakšne nenosilne predelne stene ali dodatna nenosilna stena, manjši posegi v velikost prostorov, dodatna shramba na istem tlorisu in podobne spremembe, ki ne vplivajo na konstrukcijo niti na arhitekturno zasnovo in tako ne zahtevajo dodatnih sprememb v zvezi s statiko ali inštalacijami. Takšne minimalne posege ponavadi projektanti ne zaračunajo dodatno.

Vsak tipski projekt hiše pa je seveda mogoče prilagoditi tudi v večjem obsegu, pri čemer pa je potrebno pretehtati, kakšen obseg sprememb se sploh splača izvesti, da ne bo na koncu vse skupaj dražje kot pa če bi se odločili za individualni projekt.


Tloris ene od tipskih hiš s spleta

Dejstvo je, da praktično vsak tipski projekt doživi vsaj minimalne spremembe, kar so potrdili tudi v podjetju INGRA, ki ima bogate izkušnje s pripravo tipskih projektov družinskih hiš. Želje bodočih graditeljev so namreč zelo različne, pogosto pa so prilagoditve potrebne tudi zaradi omejenosti ter orientacije parcele.
Zaradi teh sprememb, pa četudi so le manjše, bo naša hiša v resnici narejena le za nas. S tem se izognemo kloniranju ene same hiše v isti podobi in poskrbimo, da bo naša hiša, pa čeprav tipska, edinstvena.

Manjša možnost za napake in nepremišljene odločitve

Individualni projekt družinske hiše v arhitekturnem oziroma projektivnem biroju nastane od začetka, iz nič. Da bi bil projekt narejen tako, kot si je zamislil naročnik, je potrebna dobra komunikacija ter razumevanje med vsemi strankami. V nasprotnem morda hiša ne zasnovana po zamisli investitorja, projektiranje je zaradi usklajevanj lahko zelo dolgotrajen in drag proces.


Usklajevanje pri projektiranju

Tipski projekt pa je že narejen, vse je pripravljeno in investitor se takoj seznani s skoraj vsemi detajli hiše in celo njeno končno podobo. Gotovo je enostavneje razumeti določene strokovne zadeve, če jih lahko sproti gledamo na pripravljenem projektu in se posvetujemo s projektantom o morebitnih spremembah.

Kako naprej?

Po odločitvi za tipski projekt hiše sledi iskanje arhitekturnega / projektantskega biroja, ki ima takšne projekte v ponudbi. V časih spleta to ni posebej zapleteno. Vsak spodoben biro ima svojo spletno stran na kateri predstavlja ponudbo. Večinoma je mogoče že vnaprej polistati med različnimi projekti. Vsekakor predlagamo, da se bodoči graditelj oglasi pri več projektantih in se šele po temeljiti preučitvi pogojev, cen in celotne storitve odloči za najustreznejšega.

Nekateri projektanti nudijo tudi mnogo več od samega projekta hiše. Poleg idejne zasnove vam pripravijo še projekt za izvedbo ter poskrbijo tudi za ostale pomembne postopke, kot je pridobitev soglasij ter priprava celotne mape, ki jo boste morali vložiti za pridobitev gradbenega dovoljenja na upravni enoti (vse informacije o postopkih).

Na trgu pa najdemo še obsežnejšo ponudbo. Pri tem imamo v misli še kaj drugega kot nabor različnih hiš. Obstajajo namreč tudi ponudniki, ki tipske projekte ponujajo v paketu z določenimi materiali, kar je pogosto celo ugodneje kot pa nakup posameznih delov.

S premišljenim pristopom k pripravi tipskega projekta za gradnjo hiše ter natančno preučitvijo vseh različnih možnosti, ki obstajajo, si gotovo lahko poenostavimo in pocenimo našo pot do načrtovanega doma in kljub temu ostanemo individualni.