Pregled Multipor fasade stare 20 let

Izjemen rezultat : odlično stanje fasade po 20 letih

20 letnica proizvodnje in prodaje Multipor toplotnoizolacijskih plošč je bila obeležena zelo pogumno, kar s kontrolo njegove kakovosti. Avstrijski gradbeni inšpektor Michael Hladik je pregledal kontakno fasado narejeno na družinski hiši v kraju Stulln na Bavarskem. Hiša zgrajena z opeko iz žlindre v petdesetih letih prejšnjega stoletja je bila ena prvih stavb, ki so bile toplotno izolirane s pravkar razvitim, inovativnim toplotno-izolacijskim materialom imenovanim Multipor. Kontaktna fasada je bila torej narejena na samem začetku proizvodnje Multipor plošč pred 20 leti.

Pregled fasade se je pričel z oceno izgleda. Fasada je bila še vedno v dobrem stanju, omenimo naj le neizogibno nalaganje umazanije iz okolja ter komaj vidne obrise pritrdilnih sider.

Gradbeni inšpektor je pregled pričel v prvi etaži, na vogalu okna. Izkazalo se je, da je fasadni sloj tudi po 20 letih suh, stabilen in normalno deluje.

Fotografije: Dr. Holger Griebel


Odstranjevanje ometa na vogalu okna


Izvlek sidra


Izrezan del Multipor izolacije

Kontrolo so nadaljevali na fasadi ob okenski polici okna v pritličju hiše. Kljub dejstvu, da vgradnja okenske police ni bila izvedena v skladu z današnjimi predpisi, je bila fasada ob njej povsem normalna.


Pregled fasade ob okenski polici

Po odprtju fasade na dveh najbolj kritičnih mestih, smo bili navdušeni nad rezultati. Boljših si ne bi mogli želeti. Fasada je po 20 letih povsem normalna, brez sledi dotrajanosti, brez vsakih anomalij. Je suha in v odličnem stanju.

Gradbeni inšpektor je s fasade odvzel vzorce, ki so bili predani v Tehnološko-razvojni center Xelle v Emstal zaradi testiranja toplotne prevodnosti in vsebnosti vlage. Preiskave so le potrdile opažanja pri pregledu fasade na terenu: izolacija je na kritičnih mestih suha.

Multipor je relativno nov izdelek na trgu, zato vsak dokaz njegove kakovosti daje dodatno težo trditvi, da gre za enega najboljših toplotno-izolacijskih materialov na svetu.

Poglejte si video o inšpekcijskem pregledu 20 let stare Multipor fasade:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=Rmwd8IxGqzs
Celoten dokument o kontroli kakovosti 20 let stare fasade Multipor lahko najdete tukaj.