Svetovni arhitekturni trendi so tudi naši trendi, saj ne zaostajamo za svetom. Trend projektiranja hiš je že kar nekaj let isti – družinska hiša je zasnovana tako, da je že v arhitekturni zasnovi in nato še s pomočjo sodobnih materialov in tehnologij, poraba energije za delovanje ter ogrevanje minimalna in s tem tudi emisije CO2 manjše. To dolgoročno prispeva k trajnosti in ohranjanju narave ter hkrati čuva družinski proračun.

Vse več arhitektov s svojimi aktivnostmi izpostavlja pomembnost skrbi za zdravje ljudi ter s tem tudi ohranjanja našega planeta, kar uspešno implementirajo s projektiranjem in gradnjo »samozadostnih hiš«, zgrajenih iz trajnostnih in kakovostnih materialov s čim daljšo življenjsko dobo.

Najmanj, kar lahko danes stori investitor je, da se odloči vsaj za gradnjo zelo dobre nizkoenergijske hiše in tako v okviru svojih zmožnosti prispeva k ohranjanju okolja.

Izgled in uporabnost hiše

Oboje je za investitorja, ki si želi hišo, ki mu bo všeč po izgledu, hkrati pa bo združevala vse, kar potrebuje za udobno življenje, zelo pomembno. Vendar pa se pogosto zgodi, da se arhitekti raje osredotočijo na formo in zaradi tega morda malce zanemarijo funkcionalnost hiše.


Sodobna hiša čistih linij ne sodi v vsako okolje (vir>)

Nujno je, da vsak investitor pred začetkom dogovarjanja z arhitektom ali projektantom, dobro premisli, kaj v resnici potrebuje v bodoči hiši; od velikosti, števila in namena prostorov do pomembnih detajlov ter seveda tudi sloga, ki mu je všeč. Ne pozabite, to bo vaš dom, zato morajo biti vaše želje v okviru mogočega tudi upoštevane.

To seveda ne pomeni, da ne boste poslušali nasvetov arhitekta, navsezadnje je on strokovnjak na tem področju. Nikar pa ne dopustite, da vaša hiša postane poligon za preizkušanje novih idej in pristopov, ki vam niso všeč. Dobra komunikacija bo gotovo pripomogla, da vas bo arhitekt razumel in znal vaše želje vizualizirati.

Družinske hiše s svojo oblikovno zasnovo, uporabo sodobnih sistemov gradnje (več) in ogrevalnih tehnik ter premišljeno izbiro materialov in opreme za notranjo ureditev prostorov, s poudarkom na ohranjanju okolja, gotovo prispevajo svoj delež k večji harmoničnosti sobivanja narave in ljudi.