Funkcionalna domača pisarna na vsega 4 m²

Nove tehnologije so revolucionarno spremenile slog našega vsakdanjega življenja in dela. Omogočile so nam, da tradicionalne pisarne zamenjamo z bolj zasebnimi in mirnejšimi okolji ter delovne obveznosti opravljamo celo iz udobja svojega doma. Toda številni se bojijo, da bi utegnilo domače okolje vplivati na zmanjšanje delovne storilnosti, zato se je to idejo v prvih nekaj letih sprejemalo z veliko previdnostjo.

Omenjeni razkorak med potrebo vse večjega števila ljudi po delu od doma ter bojaznijo, da bi to negativno vplivalo na kakovost dela, je postal eden največjih izzivov za arhitekte in oblikovalce sodobnih interierjev. Zahteva vedno večjega števila strank je bila zelo enostavna – najti rešitev za delovni prostor v stanovanjih in hišah, da bi zavzel čim manjšo površino, kar je še zlasti pomembno v mestih. Na prvi pogled – misija nemogoče. V praksi – še en dokaz, da za pronicljive strokovnjake ni nerešljivih nalog. Njihove rešitve lahko najdemo v interierjih številnih mest po svetu, kar dokazuje, da je v zelo majhnih interierjih še kako mogoče narediti ločeno in funkcionalno delovno zavetje.

V nadaljevanju vam razkrivamo, kako lahko takšne rešitve uporabite tudi v vašem domu.

Zadoščajo že 4 m²

Štirje kvadratni metri zadoščajo za oblikovanje funkcionalnega delovnega okolja, tj. majhne domače pisarne. Z ozkimi bloki lahko pregradite del dnevne sobe ali spalnice, da dobite ločen prostor dovolj velikih dimenzij za zadovoljitev delovnih potreb, hkrati pa ohranite dragocene centimetre bivalnega prostora. Popoln izbor za tovrstni projekt so bloki Ytong širine 10, 12 ali 15 centimetrov, saj omogočajo hitro in preprosto pregraditev sobe ob največjem možnem prihranku prostora. Prav to pa predstavlja največji izziv pri tem podvigu.

Kako izbrati idealne kvadratne metre za pisarno?

Ena od pomembnih nalog je izbira idealnega mesta za pisarno. Najbolje je, da je delovni prostor umaknjen od najpogosteje uporabljenih delov stanovanja oziroma drugih stvari, ki bi lahko ovirale delovno vzdušje, kot so gospodinjski aparati, televizor ali hrup, ki prihaja od zunaj. Vsakdanji zvoki iz gospodinjstva so neizbežen pojav, zato je treba izbrati kakovostne materiale, kot so Ytongovi, ki bodo obenem zagotovili tudi ustrezno zvočno izolacijo.

Pri izbiri lokacije sta prav tako pomembni zadostna količina naravne svetlobe ter kakovostna razsvetljava pisarne in delovne mize, da se prepreči naprezanje oči in ustvari prijetno vzdušje.

Odkrivamo, kako uporabiti rešitev svetovno znanih oblikovalcev in arhitektov

Ob upoštevanju, da imamo v velikih mestih vse redkeje priložnost, da bi en prostor v celoti namenili za delo, so ugledni arhitekturni biroji in studii za oblikovanje interierjev rešitev našli v postavitvi pregradne stene. To se je pokazalo kot najbolj praktično, saj omogoča hitro in preprosto zgraditev novega, ločenega prostora ter postavitev jasne psihične ločnice med delovnim in bivalnim prostorom v domu. Najpomembneje pa je, da vam to vzame zelo malo kvadratnih metrov.

Če v steno ne boste horizontalno vgrajevali inštalacije in je dodatno obremenjevali, vam zadošča uporaba blokov Ytong debeline 10 cm, če pa nameravate na steno namestiti police, se raje odločite za bloke širine 12 ali 15 cm.

Potreben material:

Potrebno orodje:

  • Aluminijasta letev za poravnavanje malte;
  • Gumijasto kladivo za poravnavanje blokov;
  • Zidarska žlica ali zobata zidarska gladilka;
  • Zidarsko kladivo;
  • Zidarska krtača;
  • Ytong lopatica širine bloka;
  • Vodna tehtnica;
  • Žaga;
  • Mešalnik za pripravo malte;
  • Posoda za malto.

Način gradnje:

Da bi vam čim bolj olajšali realizacijo tega in podobnih projektov, smo vam pripravili podroben vodnik, ki najbolje ponazarja način postavljanja pregradne stene. Ogledate si ga lahko tukaj.

Preostane vam samo še oprema vaše nove delovne sobe v skladu z vašimi potrebami. Uredite si jo v stilu, ki vam odgovarja in bo spodbudil vaš navdih in produktivnost. O tem, kako funkcionalna je lahko takšna domača pisarna, kako jo v popolnosti izkoristiti in oblikovati, najbolje pričajo rešitve, prikazane na fotografijah v tem besedilu.