Dnevna soba je dandanes v stanovanju ali hiši osrednji prostor, ki služi tako za vsakodnevno druženje družinskih članov kot tudi za sprejemanje obiskov. Včasih, predvsem v meščanskih družinah iz začetka 20. stoletja, pa je bila dnevna soba, pogosto v malce bolj eminentni preobleki, predvsem ali skoraj izključno reprezentativni del doma, v katerem je družina sprejemala svoje goste.

Danes je dnevna soba središče družinskega življenja in prostor za druženje s prijatelji, zato je njena urejenost še kako pomembna. Veliko pomeni pravilna razporeditev pohištva ter izbira primernih barv in materialov. Ugodje bivanja bo popolno le v prijetni in domačno urejeni dnevni sobi, za kar pa je potrebno kar nekaj smisla za oblikovanje.
Žal v veliki večini ljudje še vedno sami izbirajo elemente in barve, čeprav nimajo niti znanja niti izkušenj, zato se v njihove končne izdelke pogosto prikradejo napake, ki povsem pokvarijo končni vtis.

Poglejmo torej katere so najpogostejše napake pri opremljanju dnevne sobe in kako se jim izogniti ali kako jih boste rešili, če so že storjene.

Interjer dneve sobe v beli barvi pozivite Interjer dneve sobe v beli barvi pozivite z vam ljubimi barvami detajlov (vir)

10 napak (in 10 rešitev) – po temah

Prepričani smo, da ste si pred opremljanjem doma oziroma v našem primeru dnevne sobe, ogledovali različne fotografije dnevnih sob na spletu in v časopisih. Morda ste se odpravili celo do pohištvenega centra in si ogledali različne postavitve in kombinacije. Zato predpostavljamo, da vsaj približno veste, kaj vam je všeč in kaj ne, ter da imate izoblikovano približno podobo prostora.

POHIŠTVO

Pohištvo za dnevne sobe lahko obsega kar nekaj različnih kosov, običajno pa se ljudje najprej podajo v nakup sedežne garniture ali kavča. To je hkrati tudi najpomembnejši kos v katerega se resnično splača investirati malo več denarja, saj boste na njemu preživeli verjetno precej časa, zato mora biti njegova kvaliteta temu primerna. Izberite trdno, udobno sedežno garnituro v blagu odpornem na obrabo, ki se lahko tudi očisti.

V večji dnevni sobi si lahko omislite trosed v kombinaciji z dvosedom in celo več fotelji, ki jih lahko kasneje tudi večkrat premestite in poskrbite za osvežitev prostora. Manjši dnevni prostor pa raje opremite s kotno sedežno garnituro, ki naj bo svetlejše barve. Pohištvo svetlih barv namreč vizualno odpre, poveča prostor.

NAPAKA 1 – Sedežno garnituro ste postavili ob zid

Čeprav se vam zdi morda najbolj logično, da kavče postavite tik ob zid, pa notranji oblikovalci poudarjajo, da s takšno postavitvijo ustvarite precej formalno vzdušje v prostoru. V večjih prostorih to pomeni tudi, da ostaja na sredi veliko praznega prostora, ki ga ne moremo zapolniti, cel prostor pa zato deluje precej neprivlačno.

REŠITEV 1 – Sedežno garnituro ali kavče odmaknite od zidu in jih postavite bolj v sredino prostora

Za to potezo se nujno odločite, če imate veliko dnevno sobo, saj boste s takšnim premikom ustvarili bolj intimno, toplo vzdušje. Za odmik kavča ali sedežne garniture od zidu se odločite tudi v primeru manjše dnevne sobe. Že manjši odmik lahko naredi veliko spremembo!

Kotna sedezna garnitura odmaknjena od zidu
Kotna sedežna garnitura
odmaknjena od zidu (vir)
Sedezna garnitura v sredini dnevne sobe
Sedežna garnitura v sredini
dnevne sobe (vir)

NAPAKA 2 – Poleg sedežne garniture nimate odlagalne mizice

V dnevi sobi počnemo marsikaj, pogosto postrežemo tudi hrano in pijačo. Mnogo nerodnosti se zgodi, ker nimam prostora, kamor bi lahko odložili kozarce in krožnike, pa tudi kakšne druge malenkosti. To je še posebej pomembno, če vaša sedežna garnitura nima širokih naslanjal za roke ali jih sploh nima…

REŠITEV 2 – Kupite vsaj dve odlagalni mizici

Sebi in svojim gostom olajšajte življenje – ustvarite prostor za odlaganje kozarcev, krožnikov, knjig, časopisov, križank.. Poleg sedežne garniture postavite dve odlagalni mizici, ki bosta ne le služili svojemu namenu, pač pa postali dodaten oblikovni element v prostoru. Poskrbite, da se bosta lepo vklopili v interjer.

Odlagalne mizice najdejo svoj prostor tudi v majhni dnevni sobiOdlagalne mizice najdejo svoj prostor tudi v majhni dnevni sobi (vir)

NAPAKA 3 – Vsi kosi pohištva so iz iste serije

Regal, police, klubska miza, odlagalne mizice .. vse v isti barvi, iz istega materiala, v istem stilu in iz istega programa. To se vam morda zdi odlična ideja in skoraj nujno pri opremi istega prostora, toda v resnici lahko deluje zelo dolgočasno.

REŠTEV 3 – Uporabite različne stile

Kombinirajte barve in teksture. Nikakor se ni treba držati pravila, da mora biti mizica v isti barvi in materialu kot dnevni regal. Dodajte lasten pečat, uporabite malo domišljije in poiščite unikaten element, ki bo izstopal iz celotnega koncepta dnevnega prostora ter mu hkrati dal poudarek in energijo.

Kombinacija barve in stilovKombinacija barve in stilov (vir)

Sodoben kos v primernem ambient Sodoben kos v primernem ambient (vir)

NAPAKA 4 – Kupujete moderno pohištvo

Ogledujete si postavitve v pohištvenih centrih in se ob tem navdušujete nad izjemnim oblikovanjem ter skladnostjo posameznih kosov sodobnega pohištva v postavljenem prikazu. Podobo hitro preslikate v domače okolje in prepričani ste, da ste našli izjemne kose, ki bodo odlično sodili v vaš dom. Toda, ko izbrano novo pohištvo končno stoji v vašem domu, ne izgleda niti približno tako vrhunsko kot v pohištvenem centru in se ne vklaplja v ambient.

REŠITEV 4 – Pred nakupom si dobro oglejte obstoječe pohištvo in prostor v vašem domu, ki ga nameravate opremiti z novimi kosi.

Sodobni in starejši kosi pohištva se lahko zelo lepo kombinirajo, včasih dosežemo s tem zelo zanimiv učinek in resnično popestrimo prostor. Toda to je treba storiti premišljeno. Minimalistična sedežna garnitura, naj bo še tako draga in lepa, gotovo ne sodi k dnevnem regalu iz osemdesetih ali devetdesetih let.

NAPAKA 5 – Kupujete pohištvo, ki ga nikdar ne boste uporabljali

Morda se vam zdi kak kos pohištva, npr. kavč, fotelj ali stol zelo zanimive oblike, barve, poleg tega pa je ravno v akciji in vi se hitro odločite za nakup, prepričani, da ste imeli končno enkrat srečo in kupili odličen kos po izjemni ceni. Toda… v vašem domu ta isti kos nima funkcije. Je neudoben, postavljen na neprimernem prostoru, drugje prostora nimate, zato osamljeno čaka na boljše čase. Ne zapravljajte denarja nepremišljeno, pred nakupom vse izdelke preizkusite in premerite, premislite tudi barvne kombinacije. Ne dovolite, da vas zagrabi nakupovalna mrzlica, vzemite si dovolj časa za testiranje in premislek. Še tako lep fotelj se lahko izkaže kot izjemno neudoben in zato neuporaben kos pohištva!

REŠITEV 5 – Preverite, kaj zares potrebujete in se premišljeno odločite za nakup

Pobrskajte po spletu, preverite v pohištvenih centrih in si zamislite svojo idealno dnevno sobo pri čemer nujno upoštevajte njeno velikost ter slog. Nato poiščite kos pohištva, ki ga boste resnično uporabljali in združite dva elementa- uporabnost in slog. Nov kos pohištva naj odraža vašo osebnost ter vnese nekaj svežine v vašo dnevno sobo.

BARVE

NAPAKA 6 – Niste uporabili barv

Vsi se trudimo, da bi naredili kar se da malo napak, kajti zadnje kar želimo je, da bi naša dnevna soba postala kičast in barvno neusklajen prostor. Prav zato se pogosto ne upamo odločiti za vnos barv, pač pa izberemo eno ali morda celo več podobno nevtralnih nians za tla, stene in tudi pohištvo. Takšen prostor bo sterilen, dolgočasen in nič kaj prijeten za bivanje.

REŠITEV 6 – Dodajte barvne detajle

Ne bojte se barv, uporabite jih lahko če tudi bodo stene in pohištvo ostali v beli (svetli) barvi. Barve uporabite za detajle. V prostor lahko dodate fotelj v kontrastni barvi, izberite barvne blazine, preprogo, vaze, odeje ter ostale podobne dekorativne elemente. Ne pozabite na vzorce, vendar pazite, da ne pretiravate! Kontrastne barve bodo razbile monotonijo in naredile prostor privlačen in prijazen za bivanje.

Igra barv in vzorcev
Igra barv in vzorcev (pes ni detajl) (vir)

NAPAKA 7 – Stene ste prebarvali z barvo, ki je niste preizkusili

Zidna barva v odtenku gozdne zelene morda izjemno izgleda v kantici za barvo, na steni pa je učinek lahko precej podoben veliki katastrofi. Močne barve so zelo delikatne, zato z njimi ravnajte previdno, sicer boste imeli veliko dela s popravljanjem ali pa živeli v sobi, ki vam ne bo prav nič všeč.

Testiranje barvnih odtenkov Testiranje barvnih odtenkov na steni domače dnevne sobe (vir)

REŠITEV 7 – Barvo testirajte pred nakupom

Vsaka bolje opremljena trgovina z barvami in gradbenim materialom nudi tudi mešanje barv po želji kupca. Naredijo vam lahko manjši vzorec, ki ga odnesete domov in preizkusite na steni vaše dnevne sobe, kjer je svetloba verjetno povsem drugačna kot v trgovini. Pametno je tudi, da že pred izbiro stenske barve preverite, katere barve že imate v dnevni sobi (barve pohištva, tal, sedežne garniture, tudi raznih detajlov..) in novo stensko barvo uskladite z njimi.

Zavedati se morate, da je s temnejšo oziroma intenzivno barvo težje kakovostno prepleskati zidove, zato bo verjetno bolje najeti pleskarskega mojstra. To vsekakor storite, če s pleskanjem sten nimate nobenih izkušenj!

Čeprav običajno pomeni izbira intenzivnejše barve, za vsaj katero od sten v vaši dnevni sobi, malce več dela, pa je to vendarle bolje, kot da vse stene pustite v beli barvi.
Beli interjerji sicer lahko delujejo zelo lepo in elegantno, toda bela le ni edini odtenek za notranje zidove. Bele stene brez pravilne kombinacije z ostalimi elementi v dnevni sobi delujejo sterilno pa še hitro se umažejo.

OKRASNI DETAJLI IN DODATKI

NAPAKA 8 – V dnevi sobi je preveč rož

Lončnice, tako cvetoče kot zelene, so zelo pogost detajl v naših dnevnih sobah. Še posebej v preteklosti so bile nujni del interjerja, seveda pa tudi danes najdemo entuziaste, ki v vsak kotiček potisnejo njim tako ljube lončnice in tako kot ljubitelji narave iz dnevne sobe naredijo pravo džunglo.

REŠITEV 8 – Preudarno izberite rastline, s katerimi želite oplemenititi vašo dnevno sobo

To je še posebej pomembno, če vaša dnevna soba ni prav velika. Preveč rastlin v malem prostoru vam bo odvzelo bivalni prostor in morda celo zmanjšalo osvetljenost prostora. Zato v dnevni sobi izberite le en prostor, na katerega postavite dve ali tri rastline skupaj. V veliko dnevno sobo lahko postavite le eno rastlino, ki pa mora biti večja. Na ta način bodo rastline popestrile in ne zasedle vaš bivalni prostor.

Velika lončnica elegantno popestri dnevno sobo Velika lončnica elegantno popestri dnevno sobo (vir)

NAPAKA 9 – Slike obesite previsoko na steno

Večina ljudi dela pri razmeščanju slik napake, saj mislijo, da morajo biti obešene čim bližje stropu. Profesionalni notranji oblikovalci opozarjajo, da je to velika napaka.

REŠITEV 9 – Sliko obesite na sredino stene

Moderna dnevna soba nujno potrebuje slike, ki pa naj bodo vedno obešene tako, da jih povprečen človek opazuje ter v njih uživa brez napora, torej naj bodo v višini oči. Obstaja osnovno pravilo oblikovanja, ki pravi, da se slike obešajo na višini od 150 do 180 cm od tal.

Pravilno razmescene slike na steni dnevne sobe
Pravilno razmeščene slike na steni dnevne sobe (vir)

NAPAKA 10 Majhna preproga

S pravilno izbiro preproge lahko optično povečamo prostor. Preproga je zato gotovo eden najpomembnejših detajlov opreme vaše dnevne sobe, zato bodite previdni, kakšno kupite. Male, tanke preproge ne sodijo v velike prostore, saj ne bodo pustile nobenega oblikovalskega pečata. Prav tako pa velike preproge ne smemo položiti na tla malih prostorov, saj jih bomo s tem praktično »zadušili«.

REŠTEV 10 – Velikosti dnevne sobe prilagojena preproga

Obstaja osnovno pravili , ki se ga morate držati pri kupovanju preproge. Za velik prostor izberite veliko, debelejšo preprogo, za majhen prostor pa manjšo in tanjšo. V nakup se torej podajte s skico in merami dnevne sobe ter metrom v roki.

Preproga kot »pika na i« v oblikovanju dnevne sobe
Preproga kot »pika na i« v oblikovanju dnevne sobe (vir)