Beljenje stanovanja? Bodite sam svoj mojster!

Prvo pleskanje sten, ko si šele urejamo naš dom, je ponavadi zabavno. Dejstvo pa je, da se stene stanovanja zelo hitro umažejo, barva zbledi ali pa se naveličamo istega ambienta. Zato je čas za osvežitev zidov z novim nanosom barve, kar pa večina ljudi dolgo odlaša.

Barvanje sten v stanovanju prinaša tudi prah, nered in umazanijo, najti dobrega »malarja« torej soboslikarja oziroma pleskarja je tudi kar težko, zato je odločitev še toliko težja.

Če boste najeli mojstre, bo beljenje verjetno opravljeno hitro in profesionalno, toda stalo vas bo malo več. Lahko pa se kar sami lotite beljenja, čeprav tega še nikdar niste počeli. Ni tako težko, kot govorijo in ne nasedajte govoricam, da boste ob zaključku beljenja tako in tako morali najeti profesionalce, ki bodo popravili vaše napake.

Ne pozabite, pleskanje stanovanja lahko opravite tudi sami, vse kar potrebujete za beljenje so le barve, nekaj osnovnih pripomočkov za beljenje sten  in dobra volja. Uporaba valjčka za barvanje in čopiča je enostavna, kupite lahko že pripravljene barvne odtenke ali pa se sami poigrate z niansami. In idej je ogromno, le okrog sebe se morate ozreti in pobrskati po spletu.

Da pa se beljenje stanovanja ne bo prelevilo v stresno situacijo, se najprej dobro izobrazite in poslušajte nasvete izkušenih mojstrov, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju. In seveda ne pozabite pripraviti vse kar potrebujete: orodje, barve, zaščitne ponjave. Nato samo še zavihajte rokave in preprosto začnite z delom!

Barvanje sten v stanovanju lahko povsem preobrazi prostor

Barvanje sten lahko popolnoma preobrazi vaše stanovanje. To je odlična priložnost, da vašim bivalnim prostorom vtisnete svoj pečat ter ga prenovite s sodobnimi barvnimi odtenki.

Pripravili smo nekaj prikazov uporabe različnih barv in nalepk pri barvanju ene stene v stanovanju. Učinek je zelo zanimiv, od okusa posameznika pa je odvisno, kateri je bolj všečen. Vsekakor je pomembno, da izberete barvno kombinacijo, ki vam bo res všeč in se je ne boste prehitro naveličali, hkrati pa poskrbite tudi za pravilno beljenje sten, da ne boste kasneje razočarani nad izvedbo, ki lahko uniči še tako dovršene barve.


Osnovna bela stena

Močna roza barva stene z nalepko

Siva barva stene z nalepko rož

Temnejša siva barva stene z nalepko rož

Zamolklo rumena barva stene z nalepko rož in napisom

Kovinsko modra barva stene

Za pravi barvni odtenek potrebujete vzorec prave velikosti

Ne pričakujte, da vam bo vzorec velikosti nohta zadoščal za pravi občutek in predstavo, kako bo izbrana barva delovala na velikih površinah sten. Šele večja vzorčna površina, najmanj 25*25 cm, barvana v izbrani barvi, vam bo dala zadostno predstavo o pravem učinku želene barve.

Pred odločitvijo si lahko pogledate tudi spletno ponudbo izbire barv, sicer pa imate pri izbiri barvnih odtenkov praktično neomejene možnosti:

  • Izberete lahko že pripravljen barvni odtenek, torej kupite že pripravljeno barvo, ki je ni potrebno več redčiti. Odprete embalažo, barvo premešate, namočite valjček in lahko začnete. Pomanjkljivost teh barv je omejen nabor odtenkov.
  • Odtenek lahko zamešate sami. Kupite osnovno belo barvo in barvni pigment. Belo barvo razredčite z vodo in  dodajte pigment ter  dobro premešajte. Poceni rešitev, toda  končni rezultat je vprašljiv, čeprav seveda proizvajalci dajo navodila koliko pigmenta gre v določeno količino bele barve, da boste dosegli določen odtenek. Barvni odtenek, ki ga boste zamešali na ta način bo potrebno preverit s poskusnim vzorcem na steni, čakati, da se posuši in kasneje popravljati barvo, če vam ne bo všeč. Pa ponoven poskus in tako dalje. Če nimate izkušenj vam bo verjetno vzelo kar precej časa, da boste zamešali želen odtenek barve.
  • Priprava barvnega odtenka v mešalnici barv je gotovo rešitev, ki je najbolj zanesljiva. Barvni odtenek izberete iz npr. Pantone barvne lestvice, ki si jo lahko sposodite v trgovini z barvami, v mešalnico sporočite izbran odtenek, se dogovorite za količino glede na površino, ki jo nameravate prebarvati in počakate, da vam zamešajo barvo. Mnogo trgovcev z gradbenimi materiali ima v svojih trgovinah mešalnice barv.

 


Pantone barvna lestvica (vir)

Kakovost barv za beljenje

Se splača investirati v kakovostno barvoSeveda se splača.

Cenejša barva deluje povsem v redu dokler se v celoti ne posuši. En nanos ne zadostuje, zato morate ponoviti cel postopek in površino prebarvati še enkrat, morda celo tretjič. Tako boste porabili več barve, za katero ste sicer plačali manj, na koncu pa se bo izkazala kot dražja rešitev.

Kakovostnejše  barve se poleg tega tudi hitreje sušijo, nekatere le 30 min, zato lahko hitro nadaljujete z delom.

Kakovost pa ne pomeni le lepega videza prepleskanega zidu in primerne porabe barve, pač pa tudi njeno sestavo. V sodobnem svetu naravni izdelki in s tem tudi naravne barve ponovno dobivajo veljavo. V zaprtih prostorih preživimo velik del življenja, zato vseskozi vdihavamo različne snovi, tudi strupene, ki se lahko leta in leta sproščajo iz pohištva, talnih oblog, aparatur pa tudi iz barve na stenah. Ti strupi se kopičijo v telesu in škodujejo zdravju, zato je zelo pomembno katere materiale bomo uporabili pri opremljanju bivalnih prostorov. Po pleskanju stanovanja poskrbite za primerno prezračevanje, še boljše pa bo, če nekaj časa v stanovanju ne boste živeli (pleskate lahko npr. pred odhodom na dopust)

V preteklosti so ljudje svoje domove prebarvali z  izdelki, ki so jih dobili v naravi, kot so apno, glina in naravni pigmenti pridobljeni iz rastlin, kamnin in živali, uporabljali pa so tudi živalske maščobe.

Z razvoj industrije pa se je razvila tudi proizvodnja barv, ki so postale kemijski proizvodi v katerih ni več naravnih sestavin, najdemo pa veliko strupov. K sreči se tudi na tem področju zaradi vse večjega povpraševanja po naravnih izdelkih ponudba izboljšuje, saj se industrija prilagaja trgu, ki zahteva naravne izdelke. Sinonim oz. generični izraz za notranjo zidno barvo je v Sloveniji gotovo jupol. Izhaja iz istoimenske blagovne znamke Jupol slovenskega proizvajalca, vendar to še zdaleč ne pomeni, da je edina barva za pleskanje sten na slovenskem trgu.


Kontrast z oranžno (vir)

Koliko barve boste potrebovali

Ne kupujte je preveč! Pred nakupom vzemite v roke meter in izmerite površine, ki jih nameravate prebarvati.

Izračunajte površino zidov in stropov ter odštejte vse luknje v stenah- torej površino vrat in oken. Standardno pravilo je sicer, da za beljenje  37m2 zidov potrebujete 4 litre barve, toda ne zanašajte se na to formulo. Raje v trgovini preverite predvideno porabo, ki je gotovo zapisana na embalaži izbrane barve. Če se boste odločili za pripravo barve glede na izbrani odtenek v mešalnici barv, pa jim preprosto povejte, kolikšno površino nameravate prebarvati. Vsekakor morate v nakup barv oditi pripravljeni in oboroženi s površino v m2, ki jo nameravate prebarvati. Če mislite, da bosta potrebna celo dva nanosa barve, potem to upoštevajte pri nakupu.

Kadar niste povsem prepričani, kaj storiti, povprašajte za nasvet. Trgovci na oddelkih z barvami vam bodo gotovo znali svetovati.

Temeljita priprava za pleskanje

Najlepša hiša v mestu

Dobra priprava je temelj za odličen rezultat. Naj vam ne bo žal nameniti nekaj več časa za temeljito pripravo prostora in površin zidov. Morda se vam bo zdelo, da so priprave na delo dolgotrajne in nepotrebne, toda ne pozabite, da vam bodo olajšale čiščenje ter pospravljanje po zaključku pleskanja. Drgnjenje ostankov barve je res zoprno opravilo.

Kaj vse morate postoriti? Vse robove zidov, okenske okvirje in vrata oblepite s posebnim zaščitnim lepilnim trakom, ki ga boste po opravljenem delu brez težav odstranili, saj ne pušča sledi. Odstranite pokrove vtičnic in stikal ter oblepite tudi razne elemente na stenah, ki jih ne morete ali ne želite odstraniti (npr. police, pohištvo, ipd.)

Zaščitite tudi tla ter pohištvo. Za tla lahko uporabite časopisni papir, večja platna, kompaktne folije in podobne materiale. Pohištvo prekrijte s pleskarsko folijo.  Bodite pozorni, da materiali, ki jih boste uporabili za zaščito niso porozni in ne prepuščajo barve.

Na stenah se nabira prah, mrčes, v kuhinji tudi madeži masti, zato morate površine pred začetkom pleskanja dobro očistiti. Za mastne madeže uporabite sredstva za razmaščevanje, druge površine pa enostavno očistite prahu in obrišite z vlažno krpo. Strop in stene lahko tudi posesate.

Prvo pleskanje zidov je najenostavnejše. Pleskanje starih sten pa je že zahtevnejše, saj je ponavadi potrebna izravnava raznih neravnin in razpok. Uporabite brusni papir, ter nato posesajte preostali prah, sicer se barva ne bo prijela na steno. Pomembno je kateri brusni papir uporabite, zato za nasvet povprašajte izkušenega prodajalca v vaši trgovini z gradbenim materialom.

Ko zaključite z  osnovnimi pripravami je čas, da se posvetite beljenju. Dobro je, da pred nanosom barve na stene nanesete še prednamaz oz. emulzijo (vprašajte trgovca, katera je najbolj primerna za izbrano barvo), ki bo poskrbel za boljšo prijemljivost barve s podlago. Ob uporabi prednamaza pogosto ni potrebno nanašati dveh slojev barve.

Kakšen valjček za beljenje izbrati?

Idealen valjček za pleskanje velikih površin naj ima dimenzije med 35 in 45 cm. Z njim boste z eno potezo obdelali širšo površino, hkrati pa zadržuje dovolj barve za večji nanos. Za površine okrog oken in vrat ter druge ožje predele je odličen valjček širine 23 cm.

Pleskati pričnite v kotih  

Izkušeni mojstri in  profesionalci vedno najprej prebarvajo kote in robove ter šele nato prebarvajo celo steno, kar pa je potrebno storiti dokler je barva na robovih še vlažna, da se lepo poveže. Najboljše je pleskanje v tandemu – ena oseba prebarva robove in vogale, druga pa osnovno površino stene. Vedno dokončajte eno steno in šele nato pričnite z beljenjem naslednje.

Katero vrsto notranje barve izbrati?

Poznamo več vrst notranjih barv, razlike med njim pa so precejšnje.

Pralnost barv je zelo pomembna, saj so nekatere bolj odporne na vodo oz. so bolj ali manj pralne. Ta lastnost nas zanima, kadar belimo prostore katerih stene so bolj obremenjene in izpostavljene umazaniji. To pomeni, da jih bomo morali večkrat obrisati tudi z mokro krpo. Naš predlog: kadar so površine zelo obremenjene tudi najboljša klasična pralna barva ne bo zadoščala, zato bo najbolje pobarvano steno do določene, najbolj obremenjene višine, premazati še z dodatnim t.i. lateks premazom. Tak premaz lahko uporabite tudi pod kuhinjskimi omaricami namesto keramičnih ploščic ali stekla.

Proizvajalci so pripravili celo paleto barv, med njimi tudi takšne, ki naj bi zavirale razvoj plesni in glivic, barve za toplotno izolacijo, pa barve za otroške sobe, ki so bolj zdravju prijazne, najdemo pa že celo bio linije barv, torej zdravju manj škodljive barve.

Izbor barv je praktično neomejen (vir)

Rešitev za zidove s plesnijo

Črni madeži na zidovih kopalnic, kuhinj, za pohištvom, pod tapetami, v kotih, ob oknih in še kje, niso le estetski problem. Plesen, alge in glivice, ki se razraščajo v naših bivalnih prostorih resno ogrožajo zdravje in so celo smrtno nevarne.


Stene okužene s plesnijo (vir)

Pojav plesni, alg in glivic je povezan s pogoji, ki nastanejo v prostoru. Pojavijo se v premalo zračenih in pogosto tudi premalo ogrevanih prostorih v katerih je velika relativna vlažnost (več kot 60%). Značilno je, da se najbolj razraščajo na hladnih mestih zunanjih zidov, kjer zaradi tako imenovanih toplotnih mostov ( velikega uhajanja toplote iz prostorov zaradi slabe ali nepravilno izvedene toplotne izolacije) vlaga iz zraka kondenzira in ustvari idealno vlažno podlago. K procesu močno pripomore tudi nezadostno ogrevanje prostorov in kot smo že omenili premalo zračenja, kar je razlog za previsoko vlažnost zraka. Vlažnost notranjega zraka se je močno povečala z uporabo plastičnih oken in vrat, ki se je razmahnila v zadnjih 20 letih. Stara okna so bila prepišna in s tem poskrbela, da so bili prostori dobro prezračeni. Danes moramo za to poskrbeti sami z rednim, 5-10 minutnim zračenjem (prepihom) 3x dnevno.

Zrak se najslabše giblje prav v kotih in za pohištvom, zato tam najprej opazimo pojav plesni. Najbolj pomembno je gotovo, da odpravimo vzrok pojava plesni in glivic. Potrebno je dobro toplotno izolirati stavbo, zmanjšati toplotne mostove na minimum, pravilno ogrevati prostore in poskrbeti za zadostno zračenje. Okužene stene moramo nato primerno sanirati. Ne pozabite – če ne boste odpravili vzroka pojava glivic in plesni, se bodo le te ponovno pojavile kljub morebitni sanaciji sten s primernimi sredstvi in barvami.

Postopek saniranja sten okuženih s plesnijo, algami in glivicami

Najprej morate poskrbeti za lastno zaščito, kajti vdihavanje spor plesni in glivic lahko resno ogrozi vaše zdravje. Nadenite si zaščitne rokavice, očala in masko preko ust. V prostoru naj bo prepišno.

Za odstranitev plesni in glivic uporabite naravna sredstva, npr. kis in sodo bikarbono. Uporabite lahko kar čisti, nerazredčen alkoholni kis in z njim sčistite kolonije plesni in glivic s sten. Poskusite zadržati dih med čiščenjem, da preprečite vdor okuženega zraka v vaše telo.

Pustite, da se posuši, kar lahko traja tudi 12 ur. Preverite, če ste bili uspešni in postopek ponovite, če je potrebno. Ko je površina suha jo še narahlo ostrgajte, da odstranite vse ostanke plesni in glivic. Odstranite ves prah in morebitne nastale neravnine popravite s kitom.

Nasvet: okužene površine nikoli ne strgajte pred čiščenje s kisom oz drugim sredstvom. Strgajte šele potem, ko plesni in glivice uničite.

Pustite, da se posuši, zbrusite z brusnim papirjem in odprašite. Sedaj je stena pripravljena za beljenje s fungicidno barvo, torej barvo z dodanim sredstvom za zatiranje plesni in glivic. Lahko pa običajni notranji barvi dodate primerno fungicidno sredstvo po navodilih proizvajalca.

Ne pozabite- plesni, alge in glivice se bodo ponovno razrasle, če niste odpravili vzroka njihovega razraščanja v vašem stanovanju. Če je težava v izvedbi izolacijske fasade (npr. živite v starem bloku brez fasade in se s stanovalci ne morete dogovoriti o izvedbi) razmislite o izoliranju zunanjih zidov na notranji strani. Več si lahko preberete tu.