Beljenje stanovanja? Bodite sam svoj mojster!

10. 7. 2018

Prvo pleskanje sten, ko si šele urejamo naš dom, je ponavadi zabavno. Dejstvo pa je, da se stene stanovanja zelo hitro umažejo, barva zbledi ali pa se naveličamo istega ambienta. Zato je čas za osvežitev zidov z novim nanosom barve, kar pa večina ljudi dolgo odlaša.

Barvanje sten v stanovanju prinaša tudi prah, nered in umazanijo, najti dobrega »malarja« torej soboslikarja oziroma pleskarja je tudi kar težko, zato je odločitev še toliko težja.

Če boste najeli mojstre, bo beljenje verjetno opravljeno hitro in profesionalno, toda stalo vas bo malo več. Lahko pa se kar sami lotite beljenja, čeprav tega še nikdar niste počeli. Ni tako težko, kot govorijo in ne nasedajte govoricam, da boste ob zaključku beljenja tako in tako morali najeti profesionalce, ki bodo popravili vaše napake.

Ne pozabite,pleskanje stanovanja lahko opravite tudi sami,  vse kar potrebujete za beljenje so le barve,nekaj osnovnih pripomočkov za beljenje sten  in dobra volja. Uporaba valjčka za barvanje in čopiča je enostavna, kupite lahko že pripravljene barvne odtenke ali pa se sami poigrate z niansami. In idej je ogromno, le okrog sebe se morate ozreti in pobrskati po spletu.

Da pa se beljenje stanovanja ne bo prelevilo v stresno situacijo, se najprej dobro izobrazite in poslušajte nasvete izkušenih mojstrov, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju. In seveda ne pozabite pripraviti vse kar potrebujete: orodje, barve, zaščitne ponjave. Nato samo še zavihajte rokave in preprosto začnite z delom!

Barvanje sten v stanovanju lahko povsem preobrazi prostor

Barvanje sten lahko popolnoma preobrazi vaše stanovanje. To je odlična priložnost, da vašim bivalnim prostorom vtisnete svoj pečat ter ga prenovite s sodobnimi barvnimi odtenki.

Pripravili smo nekaj prikazov uporabe različnih barv in nalepk pri barvanju ene stene v stanovanju. Učinek je zelo zanimiv, od okusa posameznika pa je odvisno, kateri je bolj všečen. Vsekakor je pomembno, da izberete barvno kombinacijo, ki vam bo res všeč in se je ne boste prehitro naveličali, hkrati pa poskrbite tudi za pravilno beljenje sten, da ne boste kasneje razočarani nad izvedbo, ki lahko uniči še tako dovršene barve.

Osnovna bela stena

Močna roza barva stene z nalepko

Siva barva stene  z nalepko rož

Temnejša siva barva stene  z nalepko rož

Zamolklo rumena barva stene  z nalepko rož in napisom

Kovinsko modra barva stene 

Za pravi barvni odtenek potrebujete vzorec prave velikosti

Ne pričakujte, da vam bo vzorec velikosti nohta zadoščal za pravi občutek in predstavo, kako bo izbrana barva delovala na velikih površinah sten. Šele večja vzorčna površina, najmanj 25cm*25 cm, barvana v izbrani barvi, vam bo dala zadostno predstavo o pravem učinku želene barve.

Pred odločitvijo si lahko pogledate tudi spletno ponudbo izbire barv, sicer pa imate pri izbiri barvnih odtenkov praktično neomejene možnosti:

  • Izberete lahko že pripravljen barvni odtenek, torej kupite že pripravljeno barvo, ki je ni potrebno več redčiti. Odprete embalažo, barvo premešate, namočite valjček in lahko začnete. Pomanjkljivost teh barv je omejen nabor odtenkov.
  • Odtenek lahko zamešate sami. Kupite osnovno belo barvo in barvni pigment. Belo barvo razredčite z vodo in  dodajte pigment ter  dobro premešajte. Poceni rešitev, toda  končni rezultat je vprašljiv, čeprav seveda proizvajalci dajo navodila koliko pigmenta gre v določeno količino bele barve, da boste dosegli določen odtenek. Barvni odtenek, ki ga boste zamešali na ta način bo potrebno preverit s poskusnim vzorcem na steni, čakati, da se posuši in kasneje popravljati barvo, če vam ne bo všeč. Pa ponoven poskus in tako dalje. Če nimate izkušenj vam bo verjetno vzelo kar precej časa, da boste zamešali želen odtenek barve.
  • Priprava barvnega odtenka v mešalnici barv je gotovo rešitev, ki je najbolj zanesljiva. Barvni odtenek izberete iz npr. Pantone barvne lestvice, ki si jo lahko sposodite v trgovini z barvami, v mešalnico sporočite izbran odtenek, se dogovorite za količino glede na površino, ki jo nameravate prebarvati in počakate, da vam zamešajo barvo. Mnogo trgovcev z gradbenimi materiali ima v svojih trgovinah mešalnice barv.

Pantone barvna lestvica (vir)

Kakovost barv za beljenje

Kontrast z oranžno (vir)

Koliko barve boste potrebovali

Ne kupujte je preveč! Pred nakupom vzemite v roke meter in izmerite površine, ki jih nameravate prebarvati.

Izračunajte površino zidov in stropov ter odštejte vse luknje v stenah- torej površino vrat in oken. Standardno pravilo je sicer, da za beljenje  37m2 zidov potrebujete 4 litre barve, toda ne zanašajte se na to formulo. Raje v trgovini preverite predvideno porabo, ki je gotovo zapisana na embalaži izbrane barve. Če se boste odločili za pripravo barve glede na izbrani odtenek v mešalnici barv, pa jim preprosto povejte, kolikšno površino nameravate prebarvati. Vsekakor morate v nakup barv oditi pripravljeni in oboroženi s površino v m2, ki jo nameravate prebarvati. Če mislite, da bosta potrebna celo dva nanosa barve, potem to upoštevajte pri nakupu.

Kadar niste povsem prepričani, kaj storiti, povprašajte za nasvet. Trgovci na oddelkih z barvami vam bodo gotovo znali svetovati.

Temeljita priprava za pleskanje

Kakšen valjček za beljenje izbrati?

Pleskati pričnite v kotih

Rešitev za zidove s plesnijo

Prijava na newsletter