Xella Slovenija glavni pokrovitelj razstave ob 100. obletnici ljubljanske šole za arhitekturo

Prakse arhitekturnega izobraževanja ob 100. obletnici ljubljanske šole za arhitekturo

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so v oktobru 2020 odprli razstavo z naslovom edu.arh: Prakse arhitekturnega izobraževanja, ki je posvečena 100. obletnici šole za arhitekuro v Ljubljani.

Na razstavi izpostavljajo pomen in vpliv šole na slovensko arhitekturo in družbo v 20. in 21. stoletju in se sprašujejo, kakšen naj bo profil bodočega arhitekta oz. kakšna naj bo v prihodnosti institucija, ki ga izobražuje. Slojevitost arhitekturnega poklica se namreč povečuje, arhitekti se morajo kritično odzivati na dogajanja v sodobnem okolju, ga aktivno oblikovati in ustvarjati pogoje za nove realnosti. S pregledom arhitekturnega izobraževanja želijo vzpostaviti smernice za razvoj tega poklica v prihodnosti.

Obletnico bodo zaznamovali tudi z izdajo knjige, v kateri bo predstavljena stoletna zgodovina ljubljanske šole za arhitekturo, iz katere izhajajo najvidnejši slovenski arhitekti.

Glavni kustos razstave je arhitekt Boštja Vuga, izvršna kustosinja je arhitektka in oblikovalka Danica Sretenović ter arhitektka Maja Vardjan, projekt pa je zasnovan v tesnem sodelovanju z Fakulteto za arhitekturo.
Xella Slovenija se je projektu pridružila kot glavni pokrovitelj razstave, ki bo na ogled na Fužinskem gradu v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje vse do 30. maja 2021.

Več o razstavi na mao.si