Hygge ali Lagom?

Večina ljudi si niti približno ne predstavlja, kaj želimo povedati s tem naslovom zgodbe, ki je pred vami. Besedi delujeta zelo tuje in če niste ravno med ljudmi, ki se ukvarjajo s psihologijo bivanja, je povsem logično, da nimate pojma o čem bomo pisali.

Naša današnja tema je koncept življenja, no, ne le eden, kar dvema se bomo posvetili. Prvi je Hygge in drugi Lagom. Poleg povsem psihološke plati življenja, realnega bivanja ter širšega zavedanja našega obstoja, sta oba koncepta kreirala tudi stile in oblike ureditve interierja, ki ima izjemen vpliv na človeka in njegovo zadovoljstvo.

Spoznali bomo njune smernice in v kolikor vam bodo ideje teh zanimivih konceptov všeč, jih uporabite v svojem vsakdanu.


Preprostost in toplina = HYGGE (vir)

HYGGE

Zadovoljstvo in udobje sta besedi, ki morda še najbolj razumljivo opredeljujete Hygge, z njimi pa so povezani tudi občutki in vzdušje v »hygge« domu.

Hygge ima svoje korenine na Danskem, kar pa ne pomeni, da ga ne moremo prenesti tudi v drugam. Škoda bi bilo, da bi tako zanimiv koncept ostal le Dancem.

Kako se ta, nam resnično čudna, danska beseda sploh izgovori? Pozabite na angleško izgovorjavo črke y , kajti izgovorjava je skoraj nemško zveneča: hu-ge. Beseda hygge sicer izvira iz norveščine in pomeni blagostanje. Prevod v slovenščino ne obstaja, kajti življenjski stil ali koncept Hygge je nemogoče prenesti v eno samo besedo. Prisotnost, izkušnja pripadnosti, občutek topline, varnosti, umirjenosti in zaščitenosti. Gre za občutek vključenosti ter pripadnosti trenutku in drug drugemu. Gre za občutek obilja in zadovoljstva. Vse to je Hygge. Gre za biti in ne imeti. V resnici je Hygge hedonizem v pozitivnem smislu.

Umetnost hygganja

Izpeljanko »hygganje«, ki opredeljuje izvedbo koncepta Hygge, bomo ohranili kar v danščini, saj tudi zanjo ni slovenskega izraza.

Hygganje zajema prav vse, kar je povezano s konceptom hygge , torej kar ga udejanja in s pomočjo česar ga ljudje občutijo in prenesejo v svoje življenje.

Med najbolj značilne elemente Hygge koncepta sodijo npr. kamin, sveče, topla kava ali čaj, mehke blazine in odeje, udobna oblačila, naravna svetloba, mehke linije predmetov in prostora, neokrnjena narava….in še bi lahko naštevali.


Vir

Hygganje je namestitev in uporaba vseh razpoložljivih elementov z namenom, da nam je udobno, smo zadovoljni, pomirjeni, se počutimo dobro in zaščiteno.

Vse skupaj je v resnici zelo preprosto. Vzeti si moramo čas zase in se predati ritualom, ki nas pomirjajo in osrečijo. Vaš hygge dan je lahko prav vsak dan, ki ga začnete z jutranjim obredom z dišečo kavo, preko dneva poskrbite za udobna oblačila in prijazen nasmeh, družino pogostite z doma pripravljeno dišečo in okusno hrano, zimske večere preživite zaviti v toplo odejo s skodelico čaja in dobro knjigo, poleti pa se prepustite uživanju na svežem zraku v prijetni družbi. Ne pozabite, pomembno je le, da je vam udobno in prijetno.

Sedaj ste verjetno že prišli do spoznanja, da vsaj občasno »hyggate« tudi sami, le tega niste nikoli prepoznali kot stil bivanja, niste ga osvestili. Razlika med nami in Danci je verjetno le v osredotočenosti in cilju ter pogostosti hygganja. Danci so Hygge koncept prepoznali kot kakovosten način življenja in ga kot takega v večji meri tudi zavestno izvajajo. Mi pa vemo, da je dobro, če smo zadovoljni in imamo občutek varnosti, nismo pa tako osredotočeni na hygganje, kar pomeni, da ne načrtujemo vnosa elementov hygge v naš vsakdan pač pa le občasno.

Prava umetnost hygganja je torej prenos koncepta v naše življenje v polni meri.

Kaj vse opredeljuje Hygge na Danskem?

Neformalnost je ključ do vsega. Danci imajo radi neformalno atmosfero in oblačenje. Naučili so se ustvariti prijetno vzdušje, ki so ga vnesli v svoj vsakdan in jim pomaga tudi pri obvladovanju značilnega hladnega vremena, ki lahko pogosto negativno vpliva na razpoloženje. Danci so delavni ljudje, toda ne ostajajo v službi po zaključku delovnega časa. Potrebujejo čas zase in za svojo družino, česar se strogo držijo.

Danci imajo v svojem domu radi udobne in mehke sedežne garniture ter naslanjače s kupom blazin in mehkih odej iz volne, umetnega krzna ali kašmirja. Ogromno knjig, leseni predmeti, sveče, topla razsvetljava, kamin, preveliki puloverji, volnene nogavice, udobna pižama, krzneni copati, kosmati domači ljubljenčki, topli napitki in hrana za dušo, vse to so hygge potrebščine (»must have«), ki jih nujno potrebujete za resnično uživanje v okrilju vaših štirih zidov.

Radi imajo tudi veliko oken, ki jih zakrivajo nežne zavese, kajti naravna svetloba je zelo pomembna za dobro psihično počutje, za srečo in zadovoljstvo. Zvečer prostore osvetljujejo s svetlobo iz kamina in s pomočjo sveč ali žarnic z mehko svetlobo.

Cenijo naravo, sprehode, vrtove in druženje s prijatelji in družino v naravi.

Danci veliko berejo in da, tudi pletejo! Pleteni izdelki in knjige se zato pogosto znajdejo med objavami na Instagramu pod hashtagom #hygge.

Kako živeti Hygge?

Tole je nekaj osnovnih nasvetov, da tudi v svoje življenje vnesete ta čudovit antistresni danski koncept bivanja:

      1. Prednost dajte “mi” pred “jaz”.
      2. Bodite hvaležni za male stvari.
      3. Poskrbite za sožitje – brez samohvale, brez tekmovanja s prijatelji in družino.
      4. Odpočijte si, vzemite si odmor, oblecite udobna oblačila.
      5. Ne delajte drame, novice iz sveta politike preskočite.
      6. Podnevi uživajte v naravni svetlobi, zvečer prižgite sveče. Izogibajte se umetni svetlobi.
      7. Opremite svoj dom z lesenim pohištvom, udobnimi stoli in naslanjači ter mehkimi blazinami in odejami.
      8. Bodite prisotni v celoti, ne le telesno, in uživajte v trenutku. Izklopite prenosni telefon.
      9. Oborožite se s knjigami kajti knjig ni nikoli preveč. Uporabo televiziji zmanjšajte na minimum.
      10. Kava, čokolada, pecivo – občasni si jih privoščite brez slabe vesti.
      11. Privoščite si dobro večerjo s kozarcem vina. Sami ali v dvoje.
      12. Skupnost – ustvarjajte zgodbe in gradite odnose, spominjajte se lepih skupnih trenutkov.
      13. Ustvarite si zavetje – obkrožite se z ljudmi, ki jih imate radi. Oni so vaše pleme, poskrbijo za vaš mir in vam dajejo občutek varnosti.
Hygge vzdusje (vir)

Kaj pa ni Hygge?

Neudobni stoli in naslanjači, visoke pete, umetna fluorescentna svetloba, marmor, kovina, pajkice, sodobna tehnologija, nizkokalorična hrana kot je na primer solata, … niso »hygge«, kot tudi ne vse kar je hladno, neudobno in stresno.

Zapomnite si, da ta stil življenja ni osredotočen na materialne stvari, pač pa na duhovne vrednote, kot je posvečanje sebi in najdražjim ter s preživljanje prostega časa z družino in prijatelji. Zato je poceni in dostopen prav vsem, ki ga želijo vključiti v svoj vsakdan.

Še več o Hygge

O tem zanimivem danskem konceptu bivanja je mogoče najti kar nekaj zapisov na spletu, obstaja pa tudi v slovenščino prevedena knjiga angleško-danske angleške pisateljice Luise Thomsen Brits z naslovom, ki pove vse: Hygge _ Danska umetnost srečnega življenja.

LAGOM

Ne premalo ne preveč, ravno prav.

To je ključno za razumevanje koncepta bivanja imenovanega »Lagom«. Tudi ta prihaja s severa, iz Švedske, in se osredotoča na zmernost in trajnost v bivanju, svoje privržence pa skuša usmeriti, da najdejo ravnotežje v lastnem življenju.

Švedska beseda lagom pomeni ravnovesje v življenju na vseh ravneh. Lahko si predstavljate, da slovenske besede, ki bi povzela to vsebino, nimamo. Morda bi si tudi mi lahko izmislili svojo :).

Po pravilih koncepta Lagom se je potrebno v bivanju osredotočiti na minimalizem, ki je praktičen in enostaven brez nepotrebnih detajlov, ki bi odvračali pozornost in zapravljali dragoceni čas.

Da bi dosegli to želeno ravnovesje v življenju, moramo skladno z lagom smernicami prilagoditi vsak del našega vsakdana in ga vnesti v vsak prostor našega bivališča.

Če lahko Hygge opredelimo kot trenutek v času prežet, potem za konceptom lagom stoji precej obsežnejša ideja.
Lagom ni trenutek! Ko govorimo o konceptu Lagom, govorimo načinu življenja.


Lagom zmernost v notranjem oblikovanju (vir)

Uravnoteženo zasebno in poslovno življenje, obvladovanje finančnega položaja in posledična varnost je seveda zelo želen toda mnogim težko dosegljiv cilj. Ta cilj nima imena, toda če dobro premislimo bomo prišli do spoznanja, da gre za koncept bivanja Lagom.

Kako živeti lagom?

1. Reciklirajte!

Ne zavrzite starega pohištva, dajte mu še eno priložnost in mu vdahnite novo življenje. Prebarvajte ga, zamenjajte kakšen del, na primer držala, stole in sedežno garnituro preoblecite z novo tkanino, najdite mu novo mesto v stanovanju,….

2. Vnesite naravo v hišo

Zelo enostavno lahko naravo vnesete v vaš dom s pomočjo zelenih sobnih rastlin. Ste že slišali za vertikalne zelene stene?

Zelena stena je lahko del notranjega interierja (vir)

3. Podarite stvari, ki jih ne potrebujete več

Stvari, ji jih ne potrebujete ali ne želite več uporabljati podarite! Pazite le, da so dobro ohranjene in čiste. Nekomu bodo gotovo prišle prav.

4. Bodite zmerni

Zmernost se tokrat nanaša predvsem na življenjsko filozofijo, ki vključuje skrb za okolje in skupnost. Gre za trajnostno obnašanje na vseh ravneh vašega življenja. Zmanjšajte količino odpadkov, izogibajte se plastike za enkratno uporabo, zmanjšajte potrošnjo vode in energije, vozite se s kolesom ali hodite peš, …

5. Trajnost je nujna

Začnete lahko z majhnimi in enostavnimi spremembami, kajti tudi vi morate prispevati svoj del k ohranjanju sveta za naslednje generacije.

Če nameravate graditi hišo izberite trajnostne materiale. Eden takšnih je sistem Ytong zidakov in toplotna izolacija Multipor, ki sta proizvedena v energijsko učinkovitem proizvodnem procesu. Ytong in Multipor so trajni izdelki, ki v času uporabe ne spremenijo svojih lastnosti, zato se njihova kakovost in vrednost z leti ohranja. Po preteku uporabe jih učinkovito 100% recikliramo in uporabimo za druge namene brez negativnih posledic za okolje.

Še več o Lagom

Lagom je obsežen koncept življenja, o katerem je napisanih kar nekaj knjig. Ena od njih, poimenovana »Lagom- švedska umetnost uravnoteženega življenja«, avtorice Linnee Dunne, je prevedena tudi v slovenščino, najdete pa jo tu.

Hygge ali Lagom?

To sploh ni dilema! Oboje. Lagom naj bo vaš vseživljenjski koncept življena oziroma bivanja, hygganje pa bo poskrbelo za zadovoljstvo in udobje v trenutkih, ki jih lahko razširite v daljša obdobja v vašem lagom bivanju.