Domačija Pr’ Gromo v starem jedru Kranjske Gore

Objava v reviji Delo in dom, julij 2020

Staro in dotrajano domačijo z gospodarskim poslopjem, ki stoji v središču vaškega jedra Kranjske Gore, nasproti hotela Kotnik, je pred leti kupila agencija Smuk in se jo odločila prenoviti.

Domačija Pr’ Gromo je bila kmetija, ki sta jo sestavljala stanovanjska hiša in gospodarsko poslopje. Po ocenah zavoda za varstvo kulturne dediščine je bila hiša stara okoli 300 let. V njej je delovala tudi prva smučarska šola v Kranjski Gori.

Zaradi dotrajanosti stavbe obnova naposled ni bila mogoča, zato so jo, potem ko je ministrstvo za kulturo izdalo odločbo o rušitvi, podrli. Lastnik je sprejel odločitev, da bo iz novih materialov zgradil domačijo v skoraj takšni podobi, kot so jo predniki pred stoletji. Po nasvetih zavoda za kulturno dediščino je nato stekla rekonstrukcija domačije Pr’ Gromo. Za gradnjo zunanjih zidov so uporabili Ytong zidake, saj so si želeli, da bi delo potekalo čim hitreje in preprosto.

Lastnik enega od stanovanj v mansardi pravi, da je nad bivanjem v stavbi navdušen. Predvsem mu je všeč, da ga nikoli ne zebe in da za ogrevanje porabi izredno malo električne energije.

Preberite celoten članek na Deloindom.si