Gradnja hiše – projekt in nasveti

Gradnja hiše naj bi se pričela s kakovostnim projektom v okviru katerega so definirana vsa oblikovna in tehnična izhodišča izvedbe – od predvidenih materialov za gradnjo pa do izvedbe fasade in notranje ureditve. Prav zaradi tega je vloga arhitekta v procesu priprave projekta ter tudi med samo gradnjo zelo pomembna.

Že ob prvih razmišljanjih o lastni hiši se večina investitorjev zakoplje v spletne strani in sprva išče predvsem projekte hiš oziroma se ukvarja s podobo bodoče hiše. Na spletu je moč najti kar nekaj ponudnikov, ki nudijo že pripravljene projekte hiš, ki so po pravilu cenejši od načrta po lastnih zamislih. Nekateri investitorji se tako odločijo za nakup vnaprej pripravljenega „tipskega“ projekta hiše, mnogi v dogovoru s projektantom „tipski“ projekt z manjšimi popravki prilagodijo lastnim potrebam in željam, medtem ko večina še vedno naroči lasten, »po meri ukrojen«, projekt hiše.

Tipska hiša oziroma tipski projekt hiše je običajno nekaj cenejši, pomembno pa je, da ustreza tako zahtevam investitorja kot tudi pogojem na parceli. Čeprav je izbrana hiša morda res všečna in se zdi idealna, previdnost pri sprejemanju tako zelo pomembne odločitve ni odveč. Ne gre prezreti, da vsi ponudniki tipskih hiš (običajno za doplačilo) omogočijo spremembe tipskega projekta in ga s tem prilagodijo željam in potrebam investitorja. V končni fazi lahko torej tudi tipski projekt zaradi obilice sprememb postane individualen. </p

Bistveno pa je, da ne glede na vrsto projekta, pa naj bo to tipski ali narejen po meri, vse nadaljnje spremembe projekta zaupamo strokovnjakom, arhitektom in projektantom, in sami ne posegamo vanj.

Projekt in gradnja hiše

Eno je projekt hiše, drugo pa je gradnja po projektu oziroma skladno s projektom. Nekateri ponudniki ponujajo le projekt hiše, na podlagi katerega dobite gradbeno dovoljenje, izbira materialov in gradnja pa je v domeni investitorja. Drugi pa nudijo tako projekt kot tudi materiale, ponudniki montažnih hiš pa celo izdelavo na ključ (pazite- tudi v primeru nakupa montažne hiše ne pozabite, da morate za parcelo in temelje poskrbeti sami).

Zelo veliko dodane vrednosti je v ponudbi Ytong hiša, ki zajema projektno dokumentacijo, soglasja, nekatere materiale in storitve. Zelo pomembno je, da vključuje celovito strokovno podporo in svetovanje od projektiranja do zaključka gradnje. Nabor Ytong hiš je velik, nudijo pa tudi manjše brezplačne prilagoditve projektov.


Ytong hiša Vita

Projekt hiše po lastnih zamislih

Ste med iskanjem idej za oblikovanje lastne hiše morda naleteli na projekte za katere se vam dozdeva, da so namenjeni le sami sebi in morda njihovemu avtorju, za katerega se zdi, da niti ne ve, kako biva in kaj pričakuje velika večina ljudi v realnem svetu?

Takšni projekti običajno izhajajo ali iz neznanja ter površnosti avtorja ali pa iz slabo izraženih oziroma slabo razumljenih želja investitorja.

Kadar se odločate za projekt hiše po lastnih željah le tega prepustite v izdelavo arhitektu, ki mu zaupate. Oba si morata vzeti dovolj časa za pogovor in razpravo o idejah ter možnostih njihove realizacije. Le tako bosta razumela drug drugega, kar bo dalo arhitektu jasna izhodišča za oblikovanje hiše za vaše potrebe. Dober arhitekt bo prepoznal potrebe in navade vaše družine in vas usmerjal ter predlagal nove, boljše rešitve.

Enako postopajte pri izbiri izvajalca, torej podjetja, ki mu boste zaupali gradnjo vaše hiše (če se seveda ne boste odločili za gradnjo v lastni režiji). Jasno je potrebno povedati vse zahteve in želje ter pričakovanja in vedno si je potrebno vzeti čas, da sledite in nadzorujete dela na hiši.

Omenili smo že, da obstaja precej obsežna ponudba Ytong hiš s projekti, toda Ytong hiša je lahko tudi hiša po lastnem načrtu. V tem primeru za projekt hiše, ki ga je za vas izdelal arhitekt, dobite popis Ytong materiala in dodatne storitve, ki vam olajšajo delo. Več na: www.ytonghisa.si